perjantai 5. helmikuuta 2010

Rossi on parempi kuin Agostini

Moottoripyörämessuilla Lahdessa vieraillut Giacomo Agostini oli aikoinaan Imatran ajoissa niin suuri tähti, että en nuorena toimittajana 60-luvulla päässyt häntä edes haastattelemaan. Varikollakaan Agostini ei ollut samalla tavalla kuin muut, vaan kreivi Domenico Agustan kilpatalli MV Agusta oli vuokrannut varikon tuntumasta jonkin varastorakennuksen tms. omaksi, muiden katseiden piilossa olevaksi tukikohdakseen. Pääsin haastattelemaan Agostinia vasta 70-luvun lopulla, kun hän kävi Marlboron mainoskiertueella Maarianhaminassa.

Agostinin elkeet olivat toisenlaiset kuin muilla. Kun muut ajajat toivat tietenkin itse ajokkinsa starttiruudukkoon, niin Agostinin pyörän työnsivät paikalleen sinipukuiset mekaanikot. Agostini itse seisoskeli valokuvattavana, ja yleensä mukana oli joku vaalea misu. Vasta noin minuuttia ennen starttia Agostini tuli ajopelinsä luokse.

Kilpailujen ulkopuolella Ago – Italiassa ”Mino” – oli jonkinlaisessa playboyn maineessa. Naisista Agostini sanoi: ”He soittavat minulle mitä mahdottomimpina aikoina. He haluavat vain minun kuulevan, miten he suutelevat kuulotorvea” (Turun Sanomat 12.9.1970).

Arka paikka Agostinille oli aikoinaan se, että hän on vain 169 senttiä pitkä. Lehtimiehiä hän pyysi aina kertomaan, että 170 cm.

Agostini voitti 15 maailmanmestaruutta. Aktiiviuransa aikana 1964-77 Agostini oli ylivoimainen. Imatralla hän saavutti yhteensä 16 voittoa kahdessa luokassa. Viimeisen mestaruutensa Agostini ajoi Yamahalla vuonna 1975, ja se olikin ensimmäinen japsien mestaruus kuninkuusluokassa. Tästä alkaneen Yamahan, Suzukin ja Hondan valtakauden katkaisi vasta Casey Stoner vuonna 2007 italialaisella Ducatilla.

Kaikkien aikojen parhaan ratamoottoripyöräilijän (TT, RR, MotoGP) titteli on nyttemmin siirtynyt Valentino Rossille (182 cm). Hän on voittanut 9 maailmanmestaruutta, joista 7 isossa luokassa. Tilanne on kuitenkin nykyisin erilainen kuin Agostinin aikana: enää ei sama kuljettaja aja kuin yhdessä luokassa. Agostini voitti 8 mestaruutta 500-kuutioisissa ja 7 mestaruutta 350-kuutioisissa. Lisäksi tosiasia on, että MV Agustalla ajaessaan Agostinilla ei ollut kunnollisia vastustajia kaluston suhteen. Sen sijaan Rossi joutuu joka kisassa kamppailemaan hiki päässä jokaisesta sijoituksesta.

Agostini saavutti yhteensä 122 MM-osakilpailuvoittoa kahdessa eri luokassa. Rossilla voittoja on 103, ja ison kuninkuusluokan voitoissa Rossi jo johtaa 76 - 68.

kari.naskinen@gmail.com