sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Kommentaattoreita, jotka eivät kommentoi

Kun Kalle Lassila jäi oman sprinttieränsä lähdössä viimeiseksi, sanoi Yleisradion hiihtoasiantuntija Jarmo Punkkinen (kuva), että "Lassila otti tarkkailijan roolin". Lassila piti roolinsa uskollisesti loppuun asti ja Lassilan olympiakisat päättyivät siihen tarkkailuun.

Lauantai-illan 30 kilometrin hiihdossa Sami Jauhojärvi ja Matti Heikkinen päättivät jäädä jo muutaman kilometrin jälkeen ladun varteen tarkkailemaan muiden kilpailemista. Siellä miehet seisoskelivat, mutta Punkkinen ei sanonut mitään. Hetken päästä myös Ville Nousiainen siirtyi tarkkailijaksi. Punkkinen oli edelleen hiljaa.

Ampumahiihdossa Ylen asiantuntija Heikki Ikola on samalla linjalla Punkkisen kanssa. Ikola pitää hienona saavutuksena, jos suomalaiset selviytyvät 40 parhaan joukkoon, koska silloin saa maailmancupin pisteitä. Vielä ei ole tärpännyt.

Mitä nämä tällaiset kommentaattorit ovat? Näköjään ovat niin Hiihtoliittojen sisäpiiriä, että eivät pysty kommentoimaan tapauksia, joissa liittojen ja niiden urheilijoiden toiminta on täysin hukassa.

Urheilijoiden edesottamukset kuuluvat meille kaikille. Siellä ne ovat Vancouverissa miljoonien eurojen projektien tuloksena. Nämä rahat liitoille ja urheilijoille on annettu veikkausvoittovaroista. Nyt kun minkäänlaista menestystä ei tule, voi herättää kysymyksen, kannattaisiko veikkausvoittovaroja ohjata enemmän kulttuurin puolelle. Kommentaattorit puolestaan kustannetaan reissuilleen Ylen tv-lupamaksuilla.

Ainoa myönteinen hiihtoasia viime päivinä on ollut, että Mika Myllylää ei sittenkään päästetä Salpausselän kisojen tekniseksi johtajaksi. Salpausselän kisojen maastohiihtolajien johtaja Juha Kolu sai aikaan sen, ettei Myllylä tule tänne. Kolu itse on toiminut lukemattomia kertoja hiihdon teknisenä asiantuntijana maailmancupin osakilpailuissa.

Lahtelaisittain iloinen asia oli myös Matti Hautamäen mukava epäonnistuminen. Kuopiolaiset ovat 30 vuotta yrittäneet viedä Lahdelta MM-kisat, vaikka savolaisilla ei olisi minkäänlaisia edellytyksiä järjestää kisoja. Siksi iloitsen aina kaikista kuopiolaisten munimisista.

Entäs tämä Joutsan Pommin Aino-Kaisa Saarinen? Miksi Hollolan veronmaksajat lahjoittavat omakotitontin urheilijalle, joka edustaa Keski-Suomen läänissä olevaa Joutsaa?

kari.naskinen@gmail.com