sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Kinbergin asema huononi

Ainakin kaksi kaupunginvaltuutettua on muuttanut kantansa kaupunginorkesterin intendentin Tuomas Kinbergin (kuva) tapauksessa. He ovat päättäneet, että eivät sittenkään kannata vastuuvapauden myöntämistä. Syinä mielenmuutokseen ovat Kinbergin poliisille nyt tekemä tutkintapyyntö siitä, onko kaupunginreviisori Juhani Tapiola syyllistynyt kunnianloukkaukseen ja virkarikokseen, sekä kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran tekemä kysely, jonka tarkoituksena on horjuttaa Lahden kaupungin tarkastustoiminnan ja Tapiolan luotettavuutta.

Ainakin nämä kaksi tapaamaani valtuutettua ovat sitä mieltä, että nyt asiaa on lähdetty ajamaan väärille raiteille, henkilökohtaisuuksiin.

Jos vastuuvapaudesta olisi äänestetty kaupunginvaltuuston viime kokouksessa, tulos olisi ollut todennäköisesti hyvin tasainen, ehkä kuitenkin lievästi Kinbergin häviöksi. Nyt tuntuu siltä, että ärsytyskynnys on ainakin muutamilla valtuutetuilla ylittynyt ja Kinbergin asema on entisestään huonontunut.

Lahden Radion eilisen uutisen mukaan Tapiolaan on kohdistettu sivutoimikysely, koska sellaista huhua liikkuu, että Tapiola on osakkaana panttilainaamoyrityksessä. Osakkeiden omistaminen sinänsä ei tietenkään ole millään muotoa kiellettyä, mutta ilmeisesti Kinbergin puolella tässä jupakassa voimakkaasti oleva Myllyvirta hakee nyt tietoa siitä, onko Tapiola jotenkin toiminnallisesti ollut mukana bisneksissä.

Lahden tarkastuslautakunnan 2008 puheenjohtaja Jorma Ratia on närkästynyt Myllyvirran sivutoimikyselystä. Lisäksi Ratia sanoi Lahden Radiossa, että on saanut tietoa, jonka mukaan kyselyn yhtenä primus motorina näyttäisi olevan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilkka Viljanen.

Lahden Radiossa Viljanen vakuutti olevansa täysin tietämätön sivutoimikyselystä. Samoin Myllyvirta kiisti olleensa mitenkään tekemisissä sivutoimikyselyn kanssa.

Ratia pitää koko taannehtivaa sivutoimilupakyselyä pöyristyttävänä. – ”Sivutoimikysely koski vuosia 2003-07, jolloin kaupunginreviisori toimi edellisessä virassaan, rakennuslakimiehenä. Tarkistuksessa ei kuitenkaan löytynyt mitään huomautettavaa", sanoi Ratia.

Kinbergin asianajajana näissä Kokoomuksen jäsentenvälisissä toimii Ratian kollega Paula Kurki-Suonio, entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Tiedättekö muuten, mikä on asianajajan ihannepaino? - Noin kaksi kiloa, uurna mukaan luettuna.

P.S. 28.9.

Nyt menee jo vellit ja puurot ja myslitkin sekaisin. Kinberg on lisännyt syytettävien listalle myös tiedotusvälineet.

Käytännössä alkaa olla nyt niin, että Kinbergin vastuuvapausasia on selvitetty: vastuuvapautta ei tule. Sitten mennään tietenkin siviilioikeuteen ja mahdollisimman korkealle, ja Kinberg roikkuu tilanteen orjana erottamiseensa asti. Hyvästi, Lahden kaupunginorkesterin maine!

kari.naskinen@gmail.com