tiistai 15. syyskuuta 2009

Kinbergin tapauksesta päättämistä oli vielä pakko lykätä

Lahden kaupunginvaltuuston oli viisasta palauttaa intendentti Tuomas Kinbergin tapaus uudelleen valmisteltavaksi. Jos orkesterin intendentille olisi eilen myönnetty vastuuvapaus tai jätetty myöntämättä, tilanne olisi muodostunut sellaiseksi, että päätökseen olisi automaattisesti syntynyt valitusperuste, ja todennäköisesti valitus olisi kaatanut päätöksen. Asiasta oli vielä viime hetkillä keskusteltu Kuntaliiton lakimiesten Kari Prättälän ja Heikki Harjulan kanssa, ja heidän kantansa oli tämä.

Valtuusto oli palauttanut asian ensimmäisen kerran kesäkuun kokouksessaan tarkastuslautakunnalle uudelleen valmisteltavaksi. Valtuusto velvoitti lautakunnan hankkimaan asiassa kuntalain 75 § 3 momentin mukaisen kirjallisen selityksen Kinbergiltä ja lausunnon kaupunginhallitukselta. Kinbergin selitys ja kh:n lausunto saatiin. Nyt kävi kuitenkin niin, että lautakunnan päätösehdotuksen mukaan valtuusto edellyttäisi muun ohessa tarkastuksen teettämistä konserttien internetlähetysten lisenssimaksulaskelmista.
Lisäksi riippumattoman tarkastajan odotetaan selvittävän, onko orkesterin palkkaaman verkkosuunnittelijan Miikka Kallion työpanosta käytetty nettikonserttiyhtiön verkkopalvelujen tuottamiseen. Koska tällaisia seikkoja ei ollut sisällytetty lautakunnan Kinbergille ja kh:lle esittämiin selitys- ja lausuntopyyntöihin, pitää nyt tehdä uusi selitys- ja lausuntokierros.

Asian palauttamisen kannalla olivat SDP:n, vihreiden ja senioripuolueen valtuustoryhmät kokonaisuudessaan sekä viisi kokoomuslaista ja kolme vasemmistoliittolaista.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Jorma Ratia (Kok) hyökkäsi edelleen rajusti. Hän ihmetteli sitä, miten on mahdollista, että kaupungin hallintoon kuuluva yksikkö tekee englanninkielisiä sopimuksia ja julistaa ne vieläpä salaisiksi - ei kaupungilla voi olla tällaisia sopimuksia. Näin on kuitenkin kaupunginorkesteri menetellyt. Lisäksi Ratia kertoi, että konserttien nettilähetyksiä junaileva Classiclive Oy on tällä hetkellä niin huonossa taloudellisessa tilassa, että se on selvitystilasäännösten alainen. Classiclive Oy on nimenmuutoksen tehnyt entinen Saltarello Oy.

Ratia sanoi, että häntä on painostettu jättämään asian selvittäminen. Ei sanonut, miltä taholta painostusta on tullut, mutta kaupungilla puhutaan jo hyvin voimakkaasti, että asialla ovat Lahden vapaamuurarit.

ABSOLUTISTIT JA
POPULISTIT HÄVISIVÄT

Absolutisti Timo Räihä (Krist) oli tehnyt aloitteen, ettei valtuuston seminaareissa enää tarjoiltaisi alkoholijuomia kaupungin kustannuksella. Entinen alkoholisti, nykyinen absolutisti Erkki Nieminen (SDP) kannatti Räihää. Nieminen sanoi kokemuksesta, että vähäinenkin tarjoilu on vaarallista - "vaatimaton alkudrinkki voi saada aikaan kimmokkeen ja siitä juominen alkaa".

Jari Hartman (SDP) kävi puhujapöntössä muistuttamassa, että lääkärien mukaan kaksi lasia punkkua pitää ihmisen terveenä. Samaa mieltä oli Kai Kuokkanen (vihreä), joka lisäksi kertoi lukeneensa Helsingin Sanomista tutkimustuloksesta, minkä mukaan kohtuullisesti alkoholia käyttävät ovat onnellisempia ihmisiä.

Sitten äänestettiin: absolutistit ja populistit vastaan muut. Tarjoilun jatkamisen kannalla oli selvä enemmistö:

Kokoomus: Juha Rostedt, Ilkka Viljanen, Pentti E Rantanen, Matti Kataja, Hannu Himanen, Jari Salonen, Leena Luhtanen, Merja Vahter, Arja Nikkanen, Reijo Salminen, Einari Pohjolainen, Simo Räihä, Marja-Leena Taavila, Seppo Hakala, Wilson Kirva, Jorma Ratia, Juhani Hilkemaa, Arja Käyhty.
SDP: Ulla Vaara, Jouko Skinnari, Tapani Ripatti, Jarkko Nissinen, Eila Jokinen, Mika Kari, Paul Sundström, Ulla Koskinen-Laine, Alettin Basboga, Kari Salmi, Eero Vainio, Pekka Komu, Katja Ilmoniemi, Risto Paulamäki.
Vasemmistoliitto: Matti Kauppila, Vuokko Kautto, Eino Vuori, Pekka Järvinen.
Vihreät: Helena Aaltola, Saara Vauramo, Kai Kuokkanen, Aleksi Mäntylä.
Keskusta: Maija-Liisa Lindqvist.
Perussuomalaiset: Rami Lehto.

Hävinneen ääntenkalastusporukan muodostivat:
Kristilliset: Marjo Loponen, Leena Mantere, Leena Kaartinen, Timo Räihä.
SDP: Ekku Nieminen, Merja-Liisa Kerkkä, Sirkku Hilden (ent. Enojärvi).

Kokoomus: Ilkka Simolin, Sari Niinistö.
Keskusta: Maarit Luukka, Saila Lehtomäki.
Perussuomalaiset: Lasse Koskinen, Harri Nieminen.
Vasemmistoliitto: Antti Holopainen.
Seniorit: Raimo Kotala.

OLYMPIA-AUKIO

Valtuusto päätti myös muutamista asemakaavamuutoksista. Kun esillä oli muutos Asemantaustassa, ehdotti Ekku Nieminen edelleen ihan selvinpäin, että linja-autoaseman parkkipaikka nimettäisiin Olympia-aukioksi. Ilmeisesti Nieminen tarkoitti, että samalla Olympia-aukio kaavoitettaisiin kuulumaan Asemantaustaan.

kari.naskinen@gmail.com