tiistai 8. syyskuuta 2009

TE-keskukset toimivat ”rahanpesijöinä” vaalirahoituksessa

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (Kesk) hoiti ”puoluetuen” Rovaniemen kelkkatehtaalle. Pekkarinen määräsi Lapin TE-keskuksen tekemään esityksen laiteinvestointien tukemisesta. Asian sanovat näin olevan Petri Koikkalainen ja Esko Riepula kirjassaan Näin valta ostetaan (WSOY, 2009). Koikkalainen on yhteiskuntatieteiden tohtori, politiikan tutkija ja Riepula on Lapin yliopiston entinen rehtori ja julkisoikeuden professori.

Rovaniemen tehdashanke kytkeytyy vaalirahajupakkaan, sillä Kuntien eläkevakuutus sijoitti tehtaaseen. Kuntien eläkerahojen on epäilty valuneen välikäsien kautta Nova Groupille ja lopulta vaalirahoitukseen, etenkin Keskustapuolueelle.

Tämä ei ole ensimmäinen tapaus, missä TE-keskukset paljastuvat ikään kuin rahanpesijöiksi, kun ne ovat mukana junailemassa näitä vaalirahoituskoukeroita. Marraskuussa 2006 Pekkarinen myönsi Suomi-Soffa Tehdas Oy:lle Kajaaniin investointitukea 842 000 euroa, tammikuussa 2007 Suomi-Soffa tuki Pekkarisen eduskuntavaalikampanjaa 5000 eurolla. Kainuun TE-keskuksen kautta Suomi-Soffa oli saanut jo aikaisemmin 42 000 euroa kehittämis- ja kuljetustukia, ja vaalien jälkeen vielä lisää yli miljoona euroa!

TE-keskukset kuuluvat Pekkarisen johtaman työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen.

Pekkarinen on kiistänyt tällaiset koplaukset. Suomi-Soffalle tekemänsä tukipäätöksen hän kertoi unohtaneensa, kun asia tuli esille. Oikeuskanslerikin antoi hänelle tästä puhtaat paperit. Koikkalaisen ja Riepulan kirjan ilmestyttyä Pekkarinen sanoi, että TE-keskus valmisteli asian sen suuruuden vuoksi. – ”Se tuli tänne, ja siihen sutaistiin nimi”, Pekkarinen sanoi.

Sutaisemalla on asia valmisteltukin. Aikamoiset tuet veronmaksajilta yritykselle työllisyyssyistä, kun se ei kuitenkaan työllistä Kainuussa kuin alle 200 työntekijää.

kari.naskinen@gmail.com