maanantai 8. kesäkuuta 2009

Tää on viimeinen taisto...

Kaikkien kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat valittivat vaali-iltana televisiossa alhaista äänestysprosenttia, aivan kuin sen takia Kokoomus, Keskus-ta ja SDP olisivat menettäneet kukin yhden EU-parla-menttipaikan.

Huonon vaalitu-loksen syy on kuitenkin aivan muualla. Ainoa rehellinen puolue-johtaja oli Vasem-mistoliiton Martti Korhonen, joka sanoi, että turpiin tuli ja että puolueella eivät asiat ole kohdallaan. Tästä huolimatta voi olla, että nimenomaan Vasemmistoliitto kärsi kaikkein eniten päiväunille jääneistä äänestäjistä. Tätä ei kuitenkaan pidä ihmetellä sen jälkeen, kun oli seurannut edellisen puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen (kuva) toimintaa vaalien alla. Suvi-Anne Siimes oli kimpassa Björn Wahlroosin ja Lenita Airiston kanssa tukemassa Kokoomuksen suurpääoman Nato-intoilijan Risto E.J. Penttilän vaalikampanjaa.

Joku vielä on ehdotellut, että Suvi-Anne Siimes pitäisi pyytää vasemmiston yhteiseksi presidenttiehdokkaaksi. Jos näin kävisi, myös demarien äänikato saavuttaisi huippunsa.

Vasemmistoliitto on muutenkin tekemässä lopun itsestään. Sillä on käynnissä se kuuluisa viimeinen taisto, vaikka mitään ei enää varsinaisesti ole tehtävissä. Pahaa se kuitenkin vielä jonkin aikaa pystyy saamaan aikaan, mistä todisti kommunistien äänestys-menettely Metalliliitossa. Uuden Team-suurliiton syntyminen kaatui, kun Metalli irrottautui hankkeesta. Ei mitään järkeä, mutta kaikki kiusa tehdään, mitä voidaan.

EU-vaaleissa irrottautuivat äänestäjät Vasemmistoliiton lisäksi kolmesta suurimmasta puolueesta. Kokoomus menetti yhden paikan, koska Suomen paikkaluku EU-parlamentissa pieneni yhdellä, ja SDP ja Keskusta menettivät kumpikin yhden paikan Timo Soinin porukoille, joihin nyt kuuluvat myös kristilliset.

Vaali-iltana se nähtiin taas: puoluejohtajista Soini oli ainoa, jonka puheissa oli mitään tolkkua. Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen ja Matti Vanhanen veivasivat vanhoja levyjä, rahina kuului, mutta ei mitään sanomaa. Tätä menoa kun jatkuu, saavat Perussuomalaiset vuoden 2011 eduskuntavaaleista jättipotin, 15-20 kansanedustajaa.

Entinen demariministeri, Suomen Pankin ja Postipankin mies Seppo Lindblom sanoo yhdeksi syyksi politiikan ja ennen kaikkea isojen puolueiden vieroksuntaan sen, että päivänpolitiikka on etääntynyt ihmisistä (siis toisin kuin Soini):

”Kun politiikka ammattilaistuu ja kaupallistuu sekä kiinnostuu omasta imagostaan enemmän kuin yhteiskunnan huolista, nousee esiin merkittäviä uhkatekijöitä. Kansalaisten luottamus poliittisiin puolueisiin supistuu, mikä ei voi olla ennen pitkää horjuttamatta demokraattisen hyvinvointivaltion perusteita.” (Politiikka karkumatkalla, Otava 2007)

Näin on käynyt. Vain Soini erottuu joukosta.

kari.naskinen@gmail.com