perjantai 12. kesäkuuta 2009

Hyvää joulua, toivottaa Fenix

Lahden kaupunginvaltuuston viime maanantain kokous hukkui vähän vaalitohinan alle. Siellä oli kuitenkin esillä tärkeä, mielenkiintoinen asia, kun käsiteltiin kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomusta niiden tavoitteiden toteutumisesta, jotka valtuusto oli viime vuodelle asettanut.

Surkuteltavin tapaus on sähköisten palveluiden kehittämisen Fenix-hanke. Muinaisen Egyptin myto-logiassa pyhä tulilintu Fenix poltti itsensä elettyään aina tietyn ajan, mutta nousi joka kerta uudestaan tuhkasta eloon. Lahden Fenix on tuhkaan upottuaan haudannut mukanaan 2,3 miljoonaa euroa. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Jorma Ratia (Kok) luokitteli koko hankkeen amatöörien puuhasteluksi, edesvastuuttomaksi tuhlaukseksi. – ”Täyttä huuhaata”, sanoi Ratia.

Ainoat hyötyjät ovat olleet ulkopuoliset konsultit, joiden laskutus tuosta 2,3 miljoonan kokonaispotista on ollut 1,6 miljoonaa euroa

Erikoisesti tapahtui hankkeen käynnistäminenkin, päätöksen siitä teki kesähelteillä 2006 rahoitusjohtaja Mika Mäkinen. Minkään luottamustoimielimen päätöstä ei asiakirjoista löydy.

Mutta tsot tsot, Ratia ja muut, kyllä tämän vuoden maaliskuussa päättynyt Fenix-hanke yhden merkittävän tuloksenkin tuotti. Jouluna 2007 Fenix-hanke lähetti sähköisen joulutervehdyksen kuntalaisille kännykkään. Näin tapahtui, kun ihminen käveli jonkin Bluetooth-majakan ohi ja käytti Bluetooth-ominaisuudella varustettua matkapuhelinta. Tällainen majakka on Sinuhen kahvilassa Triossa.
Täytyy ensi jouluna kävellä niillä nurkilla, niin saa vastinetta maksamilleen verorahoille.

kari.naskinen@gmail.com