maanantai 15. kesäkuuta 2009

Adressidemokratia hävisi oikealle demokratialle

Lahden kaupunginvaltuusto päätti tänä iltana äänin 30-29, että vanhan Myllykylän alueen kaavaa muutetaan. Joitakin vuosia sitten alueesta alettiin käyttää nimeä Ranta-Kartano, vaikka rantaa ei edes näy. Lahden kaupungin vuonna 1994 julkaisemassa kirjassa Lahden paikannimistö ei Ranta-Kartanoa ole.

Nyt tehtiin päätös, jolla varsinkin nykyinen parkkipaikka, Lahden rumin alue, saadaan oikeaan käyttöön, se rakennetaan uudeksi, moderniksi asuinalueeksi.

Valtuuston maanantai-illan kokous oli myös havaintoesitys siitä, miten demokratia toimii. Vastakkain olivat kaavamuutosta vastustanutta kansalaisadressia myötäilleet valtuutetut (29) ja muut valtuutetut (30). Adressiin oli kerätty noin 5000 nimeä, joista 4000 oli lahtelaisia. Pienestä oli kiinni, etteikö adressidemokratia olisi ohittanut sitä oikeata demokraattista järjestelmää, jota vaaleilla valittu kaupunginvaltuusto edustaa.

Tiukka oli kamppailu muutenkin. Ennen maanantain kokousta valtuutettuja kiristettiin ja uhkailtiin, heille valehdeltiin, kokouksessa jotkut kokivat tietoista harhaanjohtamista, esitettiin myös väitteitä koplauksesta, ja käytiin siellä myös populistisia eduskuntavaali-kampanjoita.

Syytettiin myös siitä, että asia tuotiin päätettäväksi liialla kiireellä. Lahdessa ilmestyviä lehtiäkin moitittiin, koska olivat vasta äskettäin alkaneet kunnolla kertoa asiasta. Tämä ei pidä paikkaansa. Kun Ranta-Kartanon arkkitehtikilpailu oli ratkaistu vuonna 2005, alkoi lehdissä heti olla juttuja asiasta, ja esimerkiksi aktiivinen yleisön-osastokirjoittaja Kalevi Tontti kritisoi kaavamuutossuunnitelmaa tiuhaan tahtiin.

Valtuustokeskustelu nyt oli kummallinen. Kuten kaupunginvaltuutettu Sari Kurikka (Kok) sanoi, kaavamuutosta vastustettiin monin erilaisin, keskenään päinvastaisin väittämin – pääasia, että vastustettiin.

Yhden havainnon oli tehnyt Ekku Nieminenkin (SDP): hän sanoi, että Paasikivenaukion kuuluisa liikenneympyrä tuhotaan, jos alue rakenne-taan. Mersumies ei ollut huomannut, että tämä liikenneympyrä hävitettiin jo 60-luvulla.

Rami Lehto (Pers) puolestaan pelkäsi, että nyt kun tälle linjalle lähdetään, niin yhtäkkiä saatetaan huomata, että teatterin parkkipaikalle on alettu kaavoittaa kerrostaloja.

Rahastakin puhuttiin. Toimialajohtaja Timo Ahonen (SDP) selvitti, mitä maksaa: tonttimaan myynnistä rakennusliikkeille saadaan 7-12 miljoonaa euroa ja kunnallistekniikan rakentaminen tulee maksamaan 4-7 miljoonaa euroa.

Ranta-Kartanon kaavan hyväksymisen ratkaisivat seuraavat valtuutetut:

Kokoomus (12): Juha Rostedt, Hannu Himanen, Jari Salonen, Ilkka Simolin, Merja Vahter, Sari Kurikka, Reijo Salminen, Einari Pohjolainen, Simo Räihä,
Sari Niinistö, Jorma Ratia, Ilkka Viljanen.
SDP (9): Ulla Vaara, Jarkko Nissinen, Jari Hartman, Susanna Iivonen-Pekesen, Merja-Liisa Kerkkä, Mika Kari, Sirkku Enojärvi, Kari Salmi, Pekka Komu.

Vihreät (3): Kirsti Vaara, Helena Aaltola, Kai Kuokkanen.
Keskusta (3): Maarit Luukka, Maija-Liisa Lindqvist, Kaarina Suhonen.

KD (2): Leena Mantere, Timo Räihä.
Vasemmistoliitto (1): Pekka Järvinen.

Kaavamuutosta vastustivat:

SDP (10): Jouko Skinnari, Erkki Nieminen, Tapani Ripatti, Eila Jokinen, Paul Sundström, Anneli Viinikka, Ulla-Koskinen-Laine, Alettin Basboga, Katja Ilmoniemi, Risto Paulamäki.

Kokoomus (8): Pentti E Rantanen, Matti Kataja, Tuija Nurmi, Leena Luhtanen, Arja Nikkanen, Marja-Leena Taavila, Seppo Hakala, Wilson Kirwa.
Vasemmistoliitto (4): Antti Holopainen, Matti Kauppila, Vuokko Kautto, Eino Vuori.

Perussuomalaiset (3): Rami Lehto, Lasse Koskinen, Harri Nieminen.
KD (2): Marjo Loponen, Leena Kaartinen.

Vihreät (1): Saara Vauramo.
Seniorit (1): Raimo Kotala.

kari.naskinen@gmail.com