tiistai 16. kesäkuuta 2009

Lahden tärkein tapahtuma

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous päättyi tänään Messilässä. Vaikka siis oltiin Hollolan puolella, niin historiallisista syistä puhutaan vielä ainakin toistaiseksi lahtelaisesta tapahtumasta. Ensimmäisen kerran se järjestettiin Mukkulassa 1963, ja se on nykyisellään yksi Euroopan suurimmista kirjallisuustapahtumista. Kuluneiden vuosikymmenten aikana näihin kokouksiin on osallistunut yli tuhat kirjailijaa eri puolilta maailmaa.

On myös olemassa mittari, jolla mitaten kirjailijakokous on Lahden merkittävin säännöllisesti järjestettävä tapahtuma. Mittalaitteena toimii Helsingin Sanomat; sen antama palstatila kirjailijakokoukselle on suurempi kuin millekään muulle Lahdessa järjestettävälle tapahtu-malle. Salpausselän kisat ovat aikoja sitten jääneet jälkeen.

Takavuosina oli Lahden kansainvälinen urkuviikko vastaavanlaisessa asemassa kuin kirjailijakokous, mutta nyttemmin sen saama palstatila Hesarissa on pienentynyt oleellisesti.

Viime viikon F1-venekilpailu hävisi myös selvästi kirjailijakokoukselle. Kun vene- ja rokkitapahtuman järjestäjä Kalle Keskinen sanoi, että pari muuta kaupunkia on nyt kiinnostunut tapahtuman vastaanotta-misesta, niin siitä vaan. Jos Lahden kaupungin antama 60 000 euron tuki ei riitä, niin ei sitten. Keskisen tapahtuma oli taas erinomainen ja sopii hyvin Lahden alkukesään, mutta verovaroin sitä ei pidä tukea tähänastista enempää. Kaupungin tuki kirjailijakokoukselle on 70 000 euroa.

Kirjailijakokous ei ole suuren yleisön tapahtuma - "luojan kiitos", sanoi Helsingin Sanomien toimittaja Hannu Marttila. - "Lahden kirjailija-kokous on Suomessa lähes ainutlaatuinen kesätapahtuma, koska sen päämäärä ei ole edistää makkaranmyyntiä vaan kulttuuria ja kansainvälisiä kontakteja, aineettomia arvoja pikemminkin kuin yleisömassoja." (HS 16.6.)

Tämänvuotista kirjailijakokousta ehdin seuraamaan sen loppukes-kusteluun. Siihen osallistuivat pöydän takana viisi ulkomaalaista kirjailijaa, ja omin kommentein oli mukana yleisö. Hyvin tuntuivat viihtyneen Messilässäkin. Urheiluakin sivuttiin sen verran, että virolainen Maarja Kangro kertoi löytäneensä Suomesta uuden aforismin: "Elämä on ihmisen parasta aikaa" (Matti Nykänen).

Perinteinen jalkapallo-ottelukin Messilässä käytiin. Suomi voitti muun maailman joukkueen 4-2, ja todennäköistä on, että tämä jääkin Suomen ainoaksi kansainväliseksi jalkapallovoitoksi tänä vuonna.

Kaikesta huolimatta, kyllä kirjailijakokous pitää saada takaisin Lahteen. Miten olisi Fellmaninpuisto?

kari.naskinen@gmail.com