torstai 16. syyskuuta 2021

Suomen yleisurheilun tulevaisuus on tytöissä

Panin viime kesänä yleisurheilukilpailuja kiertäessäni merkille, että nuoria tyttöjä oli kilpailemassa selvästi enemmän kuin poikia. Myös kansallisella huipulla naisten tulostaso ja menestys olivat tänä vuonna parempia kuin miesten: Maria Huntington, Ella Junnila, Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa, Reetta Hurske, Annimari Korte, Nooralotta Neziri, Silja Kosonen, Sara Kuivisto, Viivi Lehikoinen, Ilona Mononen, Wilma Murto, Kristiina Mäkelä, Senni Salminen, Saga Vanninen. Nyt urheilutietäjä Arto Pasanen on tehnyt katsauksen Lahden seudun yleisurheilu ry:n mestaruuskilpailuihin ikäluokissa 9-15 vuotta ja havainto on sama: tytöt ovat yleisurheilusta kiinnostuneempia kuin pojat. Mestaruuskilpailuihin osallistui 91 tyttöä ja 57 poikaa.


Tähän Lahden seudun yleisurheilun kattojärjestöön kuuluu 24 jäsenseuraa, mutta heikkoa oli osallistuminen, mukana olivat vain
Lahden Ahkera, Heinolan Isku, Asikkalan Raikas, Orimattilan Jymy, Hartolan Voima, Iitin Pyrintö, Joutsan Pommi, Nastolan Naseva, Padasjoen Yritys ja Pertunmaan Ponnistajat. Yhtään nuorta urheilijaa eivät olleet saaneet liikkeelle esim. Hollolan Urheilijat -46, Kärkölän Kisa-Veikot, Lammin Säkiä, Myrskylän Myrsky eikä Sysmän Sisu.

Suomen Urheiluliiton strategiatyössäkin on tyttöjen ja poikien ero nähty: ”Yleisurheilussa tyttöjen ja naisten kehitystrendit ovat noususuuntaisia poikien ja miesten vastaavien ollessa paljolti päinvastaisia.” Jokseenkin varmaa onkin, että seuraavat suomalaiset olympiamitalistit ovat naisia.

kari.naskinen@gmail.com