sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Mikä ihmeen oomi?


Lahden Ahkeran kansainvälisten yleisurheilukilpailujen yksi sponsori viime kesänä oli mainosaitojen perusteella Oomi. Ennen
näiden plakaattien tilalla olivat Lahti Energia Oy:n mainokset. Enää Lahden kaupungin omistama energiayhtiö ei kuitenkaan myy sähköä, vaan sen hoitaa tämä Oomi Oy, jonka osakkaita ovat Lahden, Oulun, Tornion, Porin ja Vantaan energiayhtiöt, joitakin pienempiä vielä lisäksi. Yhtiön pääkonttori on Vantaalla, sivukonttorit Lahdessa, Oulussa ja Porissa.


Eilen kävin Kouvolassa katsomassa pesäpalloa ja sielläkin oli kentän laidalla Oomi Oy:n mainos, vaikka Kouvolan energiayhtiö ei kuulu edes Oomin omistajiin. Pesäpallostadionin nimikin on Kouvolan oman yhtiön maksamana KSS Energia Areena.

Enää ei paikallinen asukas näe, että hänen käyttämänsä oman kaupungin sähköyhtiö tukee paikallista urheilua tai kulttuuritapahtumia. Nyt siellä on vain kummallinen
Oomi, jolle sähkönmyynti on ulkoistettu.

Vastaavanlaisia tilanteita on muuallakin. Jyväskylän, Kuopion, Siilinjärven ja Lappeenrannan energiayhtiöt ovat perustaneet yhteisen Väre Oy:n. Muutama kuukausi sitten Väre ja Kuopion jalkapalloseura KuPS ilmoittivat, että Kuopion jalkapallostadion on nyt nimeltään ison sponsorin mukaisesti Väre-areena. Väre Oy:n kotipaikka on Kuopio ja sen toimitusjohtaja on kuopiolainen. Vieläköhän JYPin, SaiPan ja SiiPen kannattajat pitävät mitenkään tärkeänä, että ostavat sähkönsä Väre Oy:ltä?

Saapa nähdä, muuttuuko Raksilan jäähalli Oulussa tai Isomäen jäähalli Porissa meidän kustantamanamme Oomi-areenaksi?

Lahdessa Oomi Oy:n touhua oli sekin, että se poisti Lahti Energian pääkonttorin edestä Saimaankadulta sähköautojen latauspisteet, jotka Lahti Energia oli siihen pystyttänyt. Määräys tuli varmaan Vantaalta tänne Euroopan ympäristöpääkaupunkiin.

kari.naskinen@gmail.com