maanantai 26. heinäkuuta 2021

Moottoripyörät muutettava pikaisesti sähkökäyttöisiksi

Sähkömoottorin edut ja ongelmat polttomoottoriin nähden ovat hyvin tiedossa. Koska yksi hyvä puoli on sähkömoottorien äänettömyys, pitäisi moottoripyörien bensamoottorit mahdollisimman nopeasti kieltää. Esimerkiksi rajaksi vuosi 2025, jonka jälkeen ei sallittaisi rekisteröidä uutta eikä käytettyä moottoripyörää, ellei se toimi sähkömoottorilla.


Moottoripyöräilijöiden aiheuttama meteli on vastoin kaikkea järkeä. Henkilöautojen desibeliraja EU:n alueella on nyt 74 dB(A) ja vuonna 2024 se laskee 68:aan. Moottoripyörien kohdalla raja-arvo on nyt 103 dB(A).

Miksi moottoripyörillä saa metelöidä yli yleisen äänenpaineen turvallisuusrajan, joka on 85 desibeliä?

Moottoripyörä on harrastajilleen luultavasti oikein mukava vehje. Niiden aiheuttama häiriö on kuitenkin suuri. Tänä kesänä tämä on korostunut, kun asuntojen ikkunoita ja parvekkeenovia on täytynyt pitää auki sisäilman viilentämisen takia.

Kadut eivät ole kilparatoja. Miksi liikennevaloista lähdetään täydellä kaasulla ja äänellä, vaikka seuraaviin valoihin joutuu kuitenkin pysähtymään? Moottori- ja motocrossradat ovat tällaista hurjastelua varten. Moottoriurheilu on mielenkiintoinen laji ja siihen moottoreiden äänetkin sopivat, mutta eivät mihinkään muuhun.

Jos moottoripyörät pakotettaisiin siirtymään sähkökäyttöisiksi, voisi kuitenkin tehdä sellaisen myönnytyksen, että vanhoilla bensakoneilla saisi ajaa joulukuusta maaliskuuhun.

kari.naskinen@gmail.com