lauantai 19. kesäkuuta 2021

Yksilölajit eivät kiinnosta

Lahden Lyseon urheilulukioon valittiin syksyllä alkavalle lukuvuodelle 30 opiskelijaa. Heistä 22 harrastaa palloilulajeja ja 8 yksilölajeja. Tämä on varmaan aika hyvä kokonaiskuva nuorten urheiluharrastuksista nykyisin. Varsinkin yleisurheiluväki on huolissaan. Sen lajin kova puolustaja Arto Pasanen lähetti tilaston Lyseon valinnoista:


Jalkapallo 9
Jääkiekko 6
Koripallo 6
Yleisurheilu 4
Uinti 2
Hiihto 1
Motocross 1
Ringette 1
Mäkihyppy 0

Viime tiistaina kävin Orimattilassa kansainvälisissä yleisurheilukilpailuissa. Sama
sta asiasta ihmettelin. Missä urheilijat? Meni naurettavuuden puolelle: miesten 200 metrillä, naisten 100 metrin aidoissa ja naisten korkeushypyssä vain yksi kilpailija kussakin. Aitajuoksussa ei olisi ollut yhtään, mutta oli sentään Kanadasta Suomeen kilpailukiertueelle tullut Phylicia George, olympiakisojen kaksinkertainen finalisti.

Vanha sanonta: pitäis tehdä jotakin. Mutta minkäs teet, kun joukkuelajit ovat helpompia ja mukavampia, ja miljoonat pyörivät silmissä (Chelsea FC, NHL, NBA).

Tv-kanavatkin on pyhitetty ensisijaisesti jalkapallolle ja jääkiekolle. Tänään tulee yleiurheilun Ykkösliigan maidenvälisestä kilpailusta vain lyhyt jälkilähetys klo 22. Suomi on siellä kamppailemassa noususta Superliigaan, mutta Yleisradio keskittyy suorissa lähetyksissään Espanjan, Ranskan, Saksan, Sveitsin, Turkin, Unkarin ja Walesin jalkapallo-otteluihin.

kari.naskinen@gmail.com