tiistai 22. kesäkuuta 2021

Koskaan ei pidä erota edes väliaikaisesti

Kerran tuli baarissa kinaa, kun olisin vielä ottanut yhden, mutta Ulla halusi lähteä kotiin. Lähdettiin, mutta kiukuissani minä valitsin reitin korttelin toiselta puolelta kuin Ulla. Näin ei koskaan pitäisi tehdä. Rax Rinnekangas kertoo 480-sivuisessa esseeromaanissaan Leo Trotskin ajastin (Lurra, 2018), miksi ei:

Kirjan minäkertoja oli jättänyt kihlattunsa yöllä Lontoossa kadunkulmaan ja lähtenyt yhteiseen kotiin eri tietä. Oli tullut kinaa, kun mies oli sanonut morsmaikolleen, että jos he saisivat lapsen, ei lapsesta toivottavsti tulisi samanlaista punapäätä kuin oli hänen skottilainen äitinsä. Nainen tulistui ja lähti kotia kohti toista reittiä. Käveli jonkin rakennustyömaan kautta, putosi isoon kuoppaan ja kuoli.

Kertoja ei luultavasti ole oikea Rax Rinnekangas, sillä kirjassa hän ei käytä nykyisestä vaimostaankaan oikeaa nimeä ja muutenkin kirja on enemmän sepitettä kuin totta. Opettavainen tarina kuitenkin. Oltava aina yhdessä.

Juhannus on kriittistä aikaa molempiin suuntiin. Uusia suhteita syntyy ja vanhoja riidellään kännipäissään rikki.

Tilastokeskuksen tuoreen tiedon mukaan Suomessa solmittiin viime vuonna avioliittoja 22 296 ja eroja tuli 13 478. Kymmenessä vuodessa uusien liittojen määrä on pienentynyt melkein kolmanneksella, mutta erojen määrä on pysynyt ennallaan. Naimisiin menneiden naisten keski-ikä on kymmenessä vuodessa noussut 30,6:sta 32,6 vuoteen, miehillä 32,9:stä 34,7:ään (keskiarvoissa mukana muutkin kuin ensikertalaiset). Eronneiden keski-ikä on noussut naisilla 40,4:stä 41,1:een ja miehillä 42,7:stä 43,4:ään. Susipareista en vastaavia tilastotietoja löytänyt.

kari.naskinen@gmail.com