maanantai 14. kesäkuuta 2021

Ekku Nieminen: Ei Liisua

Lahden sosiaalidemokraattien kaupunginvaltuutetuksi edelleen valittu Erkki Nieminen (85) sai 503 ääntä. Neljä vuotta sitten hänen äänimääränsä oli 231 ja sillä hän meni viimeisenä läpi SDP:n listalta. Nieminen on hyvä esimerkki siitä, että Facebookissa tai muissa sosiaalisen median touhupiireissä ei tarvitse olla mukana, kun vaalikampanja on hyvä ja keskittyy joihinkin tärkeisiin paikallisiin asioihin.

Näin Ekku Niemiseltä 3-4 pientä lehtimainosta, joissa kaikissa oli ytimekkäästi: ”Ei Liisua.” Liisu on lyhenne kaupungin keskustan uudesta liikennesuunnite
lmasta, joka on herättänyt laajasti vastustusta lahtelaisten keskuudessa. Tämä riitti. Oli todiste siitä, että kunnallisvaaleissa tärkeimpiä ovat oman kunnan asiat, joiden suhteen ehdokkaiden pitää olla hyvin perillä ja haisteltava sitä, mitkä asiat ovat kuntalaisten mielissä.

Nieminen ei hyväksy varsinkaan Vesijärvenkadun autoliikenteen ahtamista vain kahdelle kaistalle. Vesijärvenkatu on komea katu, eikä moni ymmärrä, että se pitäisi tuhota samalla tavalla kuin Aleksanterikatu. Nieminen on automies, mutta ei mikään vanhanaikainen jääräpää, vaan ajaa nykyisin hybridi-Mersulla. Eikä tämä Liisu ollut sentään ainoa asia hänen vaalikampanjassaan. Yllätysison äänimäärän saanut Nieminen puhui myös ikäihmisten aseman parantamisesta. Varsinkin nyt korona-aikana hän on kokenut, että seniorikansalaisiin on lyöty entistä selvemmin alemman kastin leima.

Nieminen itse
on erinomainen esimerkki siitä, miten vanhemmitenkin saa aikaan vaikka mitä. Hän väitteli kasvatustieteiden tohtoriksi 78-vuotiaana aiheenaan AA-toiminnan synty Lahdessa: ”Henki vastaan alkoholi.”

Nieminen oli eilen demarien vaalivalvojaisissa Hennalassa. Paikka oli tavallaan todiste kansalais/vapaussodan lopullisesta päättymisestä, sillä kun SDP:llä ei enää ole omaa työväentaloa Lahdessa, järjestettiin vaalivalvojaiset valkoisen armeijan sotilaskodissa.

Saa nähdä, millainen on henki Lahden kunnallispolitiikassa seuraavien neljän vuoden aikana. Jos vanhan aseveliakselin SDP ja Kokoomus pystyisivät lähentymään kunnolla toisiaan, ne voisivat takavuosien malliin hoitaa yhdessä asioita johdonmukaisesti ja pitkäjänteisesti, koska niillä on 59 valtuustopaikasta 29. Alkupalaverin voisi pitää sotilaskodissa, ja kun kimppaan ottaisi lisäksi kepun, kristilliset tai Vasemmistoliiton, syntyisi enemmistö.

kari.naskinen@gmail.com