perjantai 24. heinäkuuta 2020

Ruotsi on ollut maailman napa

Ruotsalaiset ovat sitä mieltä, että he osaavat kaikkein parhaiten torjua koronaviruksen. Eli kun aikaa kuluu, tulee Ruotsin erinomaisuus tässäkin asiassa lopulta koko maailman tietoisuuteen. Tällainen ajattelu on tuttua Ruotsissa. Televisiosta keskiviikkoisin tulevassa Kuninkaittemme jäljillä -historiasarjassa kerrottiin Upsalan yliopiston rehtorin Olaus Rudbeckin (1630 - 1702) neronleimauksesta, että 12 000 vuotta sitten sijaitsi jumalten ja kansojen alkukoti Atlantis Ruotsissa.

Rudbeck oli arvostettu historioitsija, joka esitti tämän asian 3000-sivuisessa teoksen nimeltä Atland eller Manheim. Siinä hän vakuutti, että Ruotsi on siis ollut maapallon sivistyksen kehto ja että ruotsin kieli on ihmiskunnan alkuperäinen kieli, josta myöhemmin latina ja hepreakin kehittyivät.

Mereen uponnut manner esiintyi tiettävästi ensimmäisen kerran Platonin kirjoituksissa. Maaperätutkimusten, kartoitusten ja mittausten tuloksena Rudbeck vahvisti Atlantiksen sijainneen Ruotsin alueella. Myös Homeroksen mainitsema Idavuori – täynnä rautaa ja muita metalleja – sijaitsi Ruotsissa, mistä hyvänä todisteena ovat Ruotsin runsaat malmivarat.

Eikä tässä kaikki. Vaikka asiaa ei Raamatussa mainita, kirjoitti Rudbeck, että syntiinlankeemuksen jälkeen ihmiset hakeutuivat Ruotsiin nimenomaan sen vuoksi, että maa siellä oli poikkeuksellisen hedelmällinen. Jumala oli tämän näin järjestänyt.

Västeråsissa syntynyt Olaus Rudbeck oli piispa Johannes Rudbeckiuksen poika. Sukuun liittyi tunnetumpi nimi, kun Petrus Nobelius meni 1696 naimisiin Olaus Rudbeckin pojan Olof Rudbeckin tyttären Wendela Rudbeckin kanssa. Heidän jälkeläisensä suoraan alenevassa polvessa oli Alfred Nobel.

Nyt Atlantiksen paratiisissa menee huonosti. Joku on haukannut kielletystä omenasta.

kari.naskinen@gmail.com