tiistai 28. heinäkuuta 2020

Ruman puolison valitseminen kuninkaalle johti teloitukseen

Heinäkuun 28. päivänä 1540 mestattiin Englannin pääministeri Thomas Cromwell. Kuningas Henrik VIII oli valinnut teloittajaksi niin kokemattoman pyövelin, että tämän piti iski kolme kertaa, ennen kuin Cromwellin pää putosi. Kuningas määräsi Cromwellin pään keitettäväksi öljyssä, minkä jälkeen se pantiin seipäännokkaan Tower Bridgelle katsomaan pois Lontoosta.

Vaikka Cromwell oli ollut pitkään hyvin läheinen mies Henrikille, niin pienestäkin syystä Henrikin epäsuosioon joutuminen johti kuolemaan. Donald Trumpilla on samanlaisia ominaisuuksia, mutta tuomioksi riittää kuitenkin vain tehtävistä erottamiset – edistystä on tapahtunut. Muodollisiksi syiksi Cromwellin teloitukseen keksittiin maanapetoksellinen ja harhaoppinen toiminta, mutta yksi syy saattoi olla sekin, että hän oli valinnut Henrikille uudeksi vaimoksi ruman Anna Kleveläisen.

Anna Kleveläinen oli ”flaamilainen tamma” nyky-Saksan alueelta. Cromwell määräsi hovimaalari
Hans Holbeinin tekemään muotokuvan tästä Kleven herttuakunnan prinsessasta ja maalauksen nähtyään Henrik hyväksyi Annan neljänneksi puolisokseen. Häät pidettiin tammikuussa 1540, mutta ilmeisesti avioliittoa ei virallisesti pantu täytäntöön ja se mitätöitiinkin 9.7.1540. Syypääksi tähän epäonnistuneeseen naimakauppaan katsottiin Cromwell.

Henrik VIII oli häilyväinen. Vielä muutama kuukausi aikaisemmin Henrik oli nimittänyt Cromwellin Essexin jaarliksi, mutta sitten mieli muuttui.
Tämän saivat aikaan Winchesterin piispa Stephen Gardiner ja muut Cromwellin vihamiehet, jotka panivat liikkeelle huhun Cromwellin suunnittelemasta petoksesta. Cromwellin väitettiin aseistaneen joukkoja kuningasta vastaan ja uskottelivat kuninkaalle, että Cromwell aikoi mennä naimisiin Henrikin vanhimman tytär Maria I:n kanssa. Vainoharhainen kuningas meni halpaan ja määräsi Cromwellin pidätettäväksi. Kesäkuun 10. päivänä 1540 tapahtui pidätys salaisen neuvoston kokouksessa ja Cromwell vietiin Towerin tornin tyrmään.

Thomas Cromwell oli hyvä neuvottelija, mutta myös ovela, joidenkin mielestä julmakin. Hänen merkittävimpiä saavutuksiaan ehtivät olla kuninkaan hallitsevan aseman luominen kaikissa maallisissa ja uskonnollisissa asioissa, kuninkaan vallan vaikutuksen laajentaminen Pohjois-Englannin, Walesin ja Irlannin alueilla, uusien maalakien kehittäminen, verotuksen yksinkertaistaminen ja painokoneen käyttöönotto asetusten sekä maallisen että uskonnollisen kirjallisuuden julkaisemisessa. Cromwellin ansiota oli Raamatunkin julkaiseminen englanniksi 1539.

Nykyihmisille Thomas Cromwell on tullut tutuksi varsinkin Hilary Mantelin romaanisarjasta Susipalatsi (2009), Syytettyjen sali (2012) ja Kuningashuone (2020). Kahdesta ensimmäisestä kirjasta BBC teki myös kuusiosainen tv-sarjaelokuvan Susipalatsi (2015), jossa Cromwellia esittää Mark Rylance ja Henrik VIII:ta Isänmaan puolesta -sarjasta tuttu Damian Lewis.

Entä kuka on Suomen Cromwell, kysyttiin Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla kesällä 2016. Vastaukseksi annettiin Mikko Kortelainen, joka tuolloin oli valtiovarainmninisteri Petteri Orpon erityisavustaja. Kortelaisen sanotaan juonineen Alexander Stubbin syrjään Kokoomuksen puheenjohtajan paikalta. Kortelainen on kuitenkin saanut pitää päänsä ja on nyt puolueen eduskuntaryhmän pääsihteeri.

kari.naskinen@gmail.com