tiistai 10. joulukuuta 2019

Liipolan Betoni

Tässä se on: Liipolan Betoni. Isoja betonisia kukkaruukkuja, joissa kasvaa männynkäkkäröitä. En tiennyt Liipolan Betonin olemassaolosta Liipolan ostoskeskuksessa, ennen kuin luin siitä Helsingin yliopiston viestinnän opiskelijoiden lehdestä Groteski 3/2019. Siinä Antti Putila ja Akseli Rouvari kertovat matkastaan Helsingistä Lahteen katsomaan Liipolan Betonia. Heidän kirjoituksensa tosin loppuu siihen, että kertovat löytäneensä Liipolan Betonin, joka on koroke, mutta olivatkohan edes löytäneet, sillä kukkaruukkujahan nämä ovat. Kaiken lisäksi nämä sankarimatkailijat eivät olleet osanneet kuvatakaan oikeaa Lahden Betonia, koska sitä ei opiskelijalehden kuvavalikoimassa näy.

Ajoin siis tutustumaan asiaan. Oli sateinen päivä ja menin Villiruusu-ravintolan lähettyvillä seisoskelleen miehen luo. Miehellä oli mainoslippalätsä, jossa luki ”I feel fine”. Hän vei minut heti Liipolan Betonin viereen ja sanoi, että tässä porukat aina istuskelevat. En tullut kysyneeksi, kauanko Liipolan Betoni on siinä ollut,
ehkä 50 vuotta.

Putila ja Rouvari olivat kekanneet Liipolan Betonin nettisivustolta www.pitnic.com, jossa tämä peruslahtelainen nähtävyys esitellään lyhyesti: ”Täällä et selvää miestä nää. Sinipukuiset alkoholitarkastajat vainoavat tämän mystisen paikan lumoihin joutuneiden menninkäisten elämää.”

Eikä minullakaan lisätietoa ole. Mutta hyvin Liipolan Betoni sopii tähän betonikaupunkiin, jossa ovat myös iso hyppyrimäki Lahden Betoni ja Lahden betoninen teatteritalo.
Tunnettu Betoni oli ennen myös se Reippaan ja Kuusysin kannattaja Pauli Huokonen, joka Kisapuistossa piti kovaa messua, lempinimi siis Betoni.

Betonimassan Liipolan Betoniin valmisti varmaankin Lahden Betoni Oy Renkomäen soramontussa,
jossa jöötä piti Valssi Viitanen.

kari.naskinen@gmail.com