maanantai 14. lokakuuta 2019

Ott Tänak, Malcolm Wilson ja Sebastien Ogier

Rallin maailmanmestaruuspisteissä nyt kärjessä oleva Ott Tänak sai vuoden 2012 jälkeen potkut Malcolm Wilsonin rallitallista, kun Tänak oli tehnyt liikaa pahoja virheitä. Tänakin ralliuran uskottiin loppuvan siihen. Toisin kuitenkin kävi, kun Tänak sai M-Sportin entisen huippuajajan Markko Märtinin opastajakseen. Märtin sai Wilsonin palkkaamaan Tänakin takaisin loppuvuodesta 2014, ja nyt kaikki rallia seuraavat tietävät, että Tänak on nopein. Vuodeksi 2018 Tänak siirtyi uuteen Toyota-talliin ja olisi voittanut mestaruuden, mutta viime vuonna puolestaan Toyotan useat tekniset ongelmat estivät sen. Tänakin urasta on nyt tehty elokuva Ott Tänak: The Movie.

Virolaisen Tarvo Möllerin ohjaamassa elokuvassa käydään läpi Tänakin uran vaiheita ja annetaan kuvaa myös Tänakista ihmisenä. Mielenkiintoista on nähdä se, että Tänakin läheisimmät ihmiset rallin piirissä ovat edelleen Malcolm Wilson ja tallikaverina M-Sportilla ajanut Sebastien Ogier. Jos Wilson ei ole paikanpäällä seuraamassa jotakin kilpailua, lähettää Tänak pikaisesti sen päätyttyä tekstiviestin Wilsonille Englantiin ja kertoo kommentit ”pomolle”.

Ogier puolestaan on se, joka ensimmäisenä kiirehtii Tänakin luo, jos tämä on jonkin katastrofiin päättyneen pikataipaleen tai kilpailun jälkeen yksinäisyydessä murehtimassa – tai joskus itkemässä.

”Jos minä en voita, toivon aina, että Ott voittaisi”, sanoo Ogier. Elokuvassa on paljon muitakin haastateltavia, Wilsonin, Märtinin ja kovimpien kilpakumppaneiden lisäksi mm.
Tommi Mäkinen, Kaj Lindström, MM-sarjan nettilähetysten juontajat Colin Clark ja Molly Petit sekä vaimo Janika, jonka kanssa Ottilla on kaksi lasta. Kuvassa Ott ja Janika ovat palaamassa vuoden 2018 palkintojuhlista Monacossa.

Saarenmaalla käydään myös mummolassa, jossa isoäiti seuraa yöllä netistä wrc.comin lähetystä Argentiinasta ja analysoi ajajien rengasvalintoja. Siellä Saarenmaalla Ott kilpa-ajoharrastuksensa aloittikin. Isä
Ivar Tänak ajoi rallia 1990 - 2003 Ladoilla ja Volkswageneille, ja kun Ott oli 13-vuotias, hän osallistui ensimmäisen kerran rallisprintkilpailuun VW Scirocolla ja seuraavana vuonna ralliin Golfilla.

Eikä Ott muusta piitannutkaan. Koulunkäynti ei kiinnostanut, vaan Ott sanoi opettajalle, että kilpa-ajaja hänestä kuitenkin tulee.

”Olin itsepäinen, ja olen ollut rallitouhussakin s
ellainen – siitä on ollut sekä hyötyä että haittaa”, sanoo Tänak.

Vuodet ovat kuitenkin hioneet särmiä, mutta ajajia paljon pikataipaleiden maalissa haastatteleva Molly Petit sanoo, että kuskeista Tänak on näsäviisain. Jos pätkä on mennyt hyvin, pikainen haastattelu sujuu hyvin, mutta jos kaikki ei ole kohdallaan ja on kiire renkaanvaihtoon, Tänak vetää vaikka oven kiinni haastattelijan nokan edestä.

Kun Tänak sai tallipaikan M-Sporti
lta, ei Tänak osannut pätkääkään englantia. Sinne hän kuitenkin yksin lähti ja kaikki alkoi sujua aluksi viittomakielellä. Nyt Tänak on suuri tähti, mutta tässä lajissa tähteys ei ole samanlaista kuin vaikkapa Formula 1:ssä. Ralliajajat nauttivat illallista kilpailevienkin tallien ajajien kanssa, mutta suurmiljonäärit Hamilton, Horner ja Vettel eivät aika-ajojen jälkeen rupattele yhdessä hotellin ravintolassa.

Jotakin suurellista silti rallipuolellakin.
Tänak on nyt tyytyväinen esimerkiksi siihen, että Toyotan budjetin puitteissa on mahdollista reissata maailmalla yksityislentokoneella, mikä säästää aikaa.

Elokuva on hyvä kuvaus kaikesta tästä. Voittoja ja pettymyksiä käydään läpi välillä tunteellisestikin, mikä paljastaa noiden hurjapäiden herkimmätkin tunteet. Kaksi tuntia
ja vartin kestävän elokuvan on tuottanut tallinnalainen Sterotek Film. Se on nähtävissä suomenkielisellä tekstityksellä netissä sivustolla netikino.ee (5,90 euroa).

kari.naskinen@gmail.com