lauantai 12. lokakuuta 2019

Lapin kesä Sirkan baarissa

Jos Mika Kaurismäen elokuva Mestari Cheng olisi televisio-ohjelma, sen sisältö koostuisi kokki-tv:stä, luontomatkailu-tv:stä ja onnellisuus-tv:stä – ja lopuksi vietettäisiin häät tyyliin vierasmaalaiselle morsian.

Kiinalaista kokkia esittävästä
Chu Pak-hongista huolimatta elokuva on niin supisuomalainen kuin voi. Kaikki kliseet Suomen Lapista maailman parhaana paikkana käydään läpi. Kokki todistaa: Lappi on maanpäällinen taivas verrattuna mielessä vielä vilahteleviin kuviin kotikaupunki Shanghain älyttömistä ruuhkista, melusta ja epärehellisyydestä.

Elokuva tapahtuu Kittilässä kuvitteellisessa Pohjanjoen kylässä, jossa etelästä tullut
Anna-Maija Tuokko pitää Sirkan baaria. Ollaan kuin sadussa. Kaikkialla rauha vallitsee, kenelläkään ei kiirettä, luonto on puhdas, eri kulttuurit kohtaavat kuin maailmassa ei minkäänlaisia ristiriitoja olisikaan ja ihmiset ovat sympaattisuuden vertauskuvia, edes poliisit eivät välitä selvittää kokin työlupa-asioita, vaikka tietävät, etteivät ne kunnossa ole.

Sitten ovat vielä porot, ja koko tämän paratiisillisuuden kruunaa, kun baarin kanta-asiakkaat
Vesa-Matti Loiri ja Kari Väänänen vievät kokin saunaan ja ottavat rantalaiturilla kossua, ja Sirkka opettaa kokin tanssimaan tangoa, koska missään muualla maailmassa ei ole niin mukavaa asiaa kuin tanssilavat. Kaiken kruunaa Loirin tutulla venytyksellä laulama Lapin kesä, joka saa kiinalaisen kyyneliin.

Mutta on kokillakin jotain. Kun hän alkaa valmistaa Sirkan baarissa ruokaa kiinalaisilla resepteillä, koko kylän väki saa siitä kuulla ja kaikkien vatsa- ja muut vaivat paranevat. Lopussa ei enää Väänäsen piereskelykään vessasta kuulu.

Tässä tämä elokuvan juoni kokonaisuudessaan. Seuraavaksi siitä päästään nauttimaan Kiinassa, jossa elokuvan levitys alkaa, sillä tuotannossa on ollut mukana sikäläinen filmiyhtiö. Sopimukset on tehty myös muihin Pohjoismaihin, Australiaan, Japaniin, Israeliin, Sveitsiin, Unkarin ja Viroon.

Kokkia esittävä Chu Pak-hong on yksi ehdokas parhaaksi miesnäyttelijäksi, kun Hongkongin elokuvajuhlilla 23.11. valitaan parhaita elokuvantekijöitä. Ehdokkuus tuli Yee-Lam Wongin elokuvasta My Prince Edward, jonka ensi-ilta on 17.11.

kari.naskinen@gmail.com