perjantai 18. lokakuuta 2019

Markku Aro: Käyn uudelleen eiliseen

Joulukuussa 1968 nousi Markku Aron laulama Käyn uudelleen eiliseen levynmyyntilistan kärkeen. Nyt Markku Aro käy läpi sitä eilistä, mikä alkoi Nokialla hänen ollessaan vasta 15-vuotias. Jo tuolloin hän päätti lähteä laulajan uralle. Helmikuussa 2020 Markku Aro täyttää 70 vuotta ja viime lauantaina hän aloitti 22 konserttia käsittävän juhlakiertueensa; tänä iltana Savonlinnassa, huomenna Kuusankoskella, sunnuntaina Lahdessa jne.

Markku Aron henkilötiedoissa on syntymäpaikaksi merkitty Mouhijärvi Pirkanmaalla. Se oli sitä aikaa, kun syntymäpaikaksi tuli juuri se oikea paikka, missä vauva syntynyt oli. Mark
un vanhemmat kuitenkin asuivat Nokialla, mutta syntymäpaikaksi tuli Mouhijärvi, koska synnytys tapahtui kiireellisesti siellä, jossa Markun äiti oli mummolassa käymässä.

Eikä syntymätodistuksessa lue Markku Aro, vaan Markku Tuomas Puputti, koska Toivo Kärki ei halunnut uudelle laulajalleen tuollaista vanhahtavaa karjalaista nimeä. Vetävämpi nimi piti keksiä, ennen kuin ensimmäinen levy päästettäisiin myyntiin. Alfa-tv:n haastattelussa viime viikolla Markku Aro kertoi nimenmuutoksen tapahtuneen nopeasti:

”Topi Kärjen kanssa
Finnlevyllä asiasta puhuttiin, ja sitten hän kutsui huoneeseen sihteerinsä ja laulujen sanoja tehneen Tuula Valkaman, joille hän antoi tehtäväksi keksi parempi nimi tälle Puputin pojalle. Kymmenen minuutin kuluttua he tulivat takaisin Helsingin puhelinluettelon kanssa, ja siitä he olivat heti alkusivuilta kekanneet Aron. Sehän on hyvä, sanoi Kärki ja se oli sillä selvä.”

Sittemmin Tuula Valkama tuli Markku Arolle hyvinkin tutuksi. Ensimmäinen Tuula Valkaman sanoittama Markku Aron hittikappale oli Hyvännäköinen, joka nousi listalle 1970 ja pysyi 20 eniten myydyn joukossa kahdeksan kuukautta.

Ensimmäinen levy o
li kuitenkin nimenomaan Käyn uudelleen eiliseen, ranskalainen käännösiskelmä, jonka esittäjäksi Kärki halusi uuden nuorisolaulajan. Menestys tuli kertaheitolla, ja kun kappale vielä pääsi televisioon Jaakko Jahnukaisen Levyraatiin, tuli Markku Arosta heti tunnettu nimi.

Julkisuus on tällä alalla tärkeätä.
Peter von Baghin ja Ilpo Hakasalon Iskelmän kultaisessa kirjassa (Otava, 1986) todetaan, että Markku Aron tapauksessa sitä olisi voinut olla enemmänkin, mutta kun hän oli hiukan liian moitteeton ja siloteltu. Jonkin verran tosin tuli sileään pintaan särmää siinä vaiheessa, kun Markku Aron ja Nisa Sorayan romanssi nousi julkisuuteen. Se oli niitä samoja aikoja, kun Danny ja Armi esiintyivät yhdessä.

Avioliittojen solmimiset ja epäonnistumiset ovat tietenkin aina viihdelehtien herkkupaloja. Markku Arokin on naimisissa neljättä kertaa, ja ehkä hän tietää yhden laulunsa sanoin, että ”kyyneleet silmät puhdistaa”.

”Ensimmäinen ero oli todella raskas, kun siihen liittyi itse eroamisen lisäksi taloudellisesti vaikea aika. Ulosottovelkaakin syntyi”, kertoi Markku Aro tv-haastattelussa.

Mutta nyt ovat asiat hyvin. Alfa-tv:n haastatteluun hän oli pyynnöstä tuonut kaksi tärkeää esinettä, ne olivat autonavaimet ja golfmaila:

”Sain ajokortin ja auton 1970. Auto on tällaisessa ammatissa yksi tärkeimpiä asioita. Vuonna 2010 tuli urheiluharrastuksiini golf, ja nykyisin pelaan yli sata kierrosta vuodessa.”

Yhden
hole in onenkin Markku Aro on onnistunut lyömään, se tapahtui Espanjassa 255 metriä pitkällä väylällä – siis että löi pallon yhdellä lyönnillä noin kaukana olevaan reikään. Hänen oma seuransa on Nokia River Golf.

Nyt on siis menossa yhdistetty 50-vuotistaiteilijajuhlakiertue ja henkilökohtainen 70-vuotiskiertue.

”Yleisö haluaa viihtyä ja kuunnella vanhoja tuttuja hittejä. Nykyisin tekstillä on suurempi painoarvo kuin silloin ennen, jolloin selvästi tärkeämpää oli hyvä melodia. Onhan tässä sellainenkin muutos tapahtunut, että aikaisemmin musiikki oli levyllä ja se oli säilytettävä esine, mutta nythän kaikki tämä on pelkkää nopearytmistä kulutustavaraa jossain nettipilvessä”, sanoi Markku Aro.

Tämä Markku Aron sanoma tuli mieleen myös eilen Suomen perinnejazz ry:n järjestämässä konsertissa, jossa esiintyi Antti Sarpilan johtama ”Uusi Radion Rytmi-Pojat”. Soittivat 40 kappaletta, kaikki tuttuja ja melodisia. Ei ole uudempi jazz enää samalla tavalla melodiakorvaan osuvaa.

Kuten
Seppo Hovi eilisessä konsertissa totesi, nämä vanhat jatsikappaleet olivat alkuna myös suoraviivaisemmalle iskelmämusiikille, jota Markku Aron tyyliset laulajat parhaalla tavalla edustavat.
Markku Aro on tyypillinen iskelmälaulaja. Hän laulaa suomeksi ja niitä kappaleita on hyvä tanssia. Markku Aro ei ole erikoistunut mihinkään tyylilajiin, esimerkiksi tangot hän on jättänyt muille. Markku Aro on koko uransa ajan laulanut helposti mieleen jääviä, melodisesti vetäviä kappaleita.


TOP 10

Käyn uudelleen eiliseen (1968)
Hyvännäköinen (1970)
Tie uuteen päivään (1971)
Oo –
mikä nainen (1972)
Loit elämälle pohjaa (1974)
Oma kultasein
(1974)
Etsin kunnes löydän sun (1976)
Keskiyön aikaan
(1977)
Ollaan lähekkäin (1977)
Mun suothan tulla vierees sun (1981)