torstai 10. lokakuuta 2019

Puolet kaupungin budjetista: talousarviokirjassa yksi rivi

Lahden kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä. Siinä on mukana Lahden lisäksi yksitoista muuta kuntaa. Nämä kunnat ostavat siltä perusterveyden- ja sosiaalihuollon, erikoissairaalahoidon ja ensihoidon palvelut. Lahden kaupungin menoista nämä nämä ostot ovat noin 400 miljoonaa euroa eli melkein puolet kaupungin koko budjetista.

Näistä menoista naristaan jatkuvasti siksi, että ne kasvavat jatkuvasti.
Jotain pitäisi tehdä, mitä? Kaupungin tuoreessa talousarviokirjassa, joka koskee ensi vuotta, asia kuitataan yhdellä rivillä. Tai on rivejä kolme, mutta kun menoihin ynnätään toiseksi riviksi tulot 0 euroa, niin kolmas rivi on sama kuin ensimmäinen.

Tämä on se informaatio, joka kaupunginvaltuutetuille jaetaan.

Talousarviokirjassa on kaupunginjohtaja
Pekka Timosen nimi. Hän ei suurta painoa vaaleilla valituille valtuutetuille annakaan. Tämän päivän Etelä-Suomen Sanomissa Timonen kirjoittaa, että kaupungin virkamiehet eivät ole poliittisten päättäjien alaisia. Joihinkin lakipykäliin vedoten Timonen sanoo, että ”poliittisten päättäjien ja viranhaltijoiden välillä ei ole esimies-alaissuhdetta”. Näin se kai juridisesti on, mutta tosiasia on kuitenkin, että virkamiehet vain selvittävät ja tutkivat asioita, tekevät niistä omat ehdotuksensa, mutta vain poliitikot päättävät. Ylimpänä ovat siis poliitikot. Näin tässä kävi Timosen kohdallakin, kun yritti muka omilla valtuuksillaan valita ympäristökaupunkihankkeen johtajan. Ei onnistunut.

Hyvinvointiyhtymässä ylintä valtaa pitää poliitikoista valitut yhtymäkokous ja hallitus. On silti erikoista, että suurimman maksajan omassa, kaupunginjohtaja Timosen laatimassa talousarvio
esityksessä koko homma kuitetaan yhdellä rivillä. Me kuntalaiset olemme äänestäneet kaupunginvaltuustoon omat edustajamme ja kyllä heidän pitäisi saada jo budjettikirjasta enemmän tietoa kuin mitä nyt tapahtuu.

Kirjoituksessaan Timonen puhuu hyvästä hallinnosta. Budjettikirja ei sellaista edusta. Toivottavasti tuleva pormestari uudessa hallintosysteemissä tajuaa näitä asioita paremmin.

kari.naskinen@gmail.com