torstai 23. elokuuta 2018

Valeuutiset ovat vanha keksintö


Ensimmäinen valemedia oli Raamattu, sanoo israelilainen historioitsija Yuval Noah Harari kolmannessa kirjassaan 21 oppituntia maailman tilasta (Bazar, 2018). Hararin väite taas on täyttä totta. Otetaan nyt vaikka Nooan arkki, eihän sellainen laitos kaikkine matkustajineen olisi mitenkään voinut toimia.

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa sanotaan, että arkki oli 300 kyynärää pitkä. Eri kulttuureissa kyynärän mitta vaihteli, mutta karkeasti ottaen arkki oli noin 200 metriä pitkä, ehkä vähän yli, siis samaa luokkaa kuin komeat ruotsinlaivat Viking Grace ja Baltic Princess. Onhan se alukseksi iso, mutta ei alkuunkaan olisi riittänyt siihen hommaan, mihin Jumala sen tarkoitti.

Koska oli tulossa vedenpaisumus, joka Jumalan ilmoituksen mukaan hävittäisi kaiken elävän taivaan alta, piti Nooan rakentaa arkki. Jumala määräsi, että Nooa ottaisi arkkiin lähisukulaisensa ja kaikkia luonnon elollisia olioita niin, että olisivat taas uuden alkuna sitten, kun vedenpaisumus on ohi.

Kaikkia maapallon eläimiä oli otettava mukaan niin, että olisi uros ja naaras. Siis kaikkia. Tietenkin piti ottaa myös syötävää. Maa oli täysin veden vallassa 150 päivää, joten ihan pienillä ruokavarastoilla ei selvitty.

Koska arkissa oli esimerkiksi kaksi leijonaa ja kaksi lammasta, niin kyllähän jellonat aika pian olisivat lampaat hotkineet suihinsa. Entä sitten norsut, jotka syövät kaikenlaisia luontaistuotteita 200 - 300 kiloa päivässä, miten Nooa niiden ruokahuollon järjesti?

Valemedia Raamattu ei tällaisista yksityiskohdista maininnut mitään, eikä siinä ollut yleisönosastoa, johon olisi voinut vastineita lähettää.

Melkoinen valeuutinen oli sekin, että arkin rakensivat gofer-puusta vain neljä miestä. Puusepät olivat Raamatun uutisissa muutenkin hyvin esillä, mutta neljään miehen arkin rakentaminen ei vaikuta uskottavalta.

Tämä iso uutistapahtuma loppuu siihen, kun vedenpaisumusta ei enää ollut. Minkäänlaista tutkivaa journalismia ei ollut ottamassa selvää siitä, mihin kaikki vesi katosi, imeytyikö maaperään, haihtuiko taivaalle vai imaisiko Jumala maapallon taas kuivaksi.

Eli pikkujuttuja nämä oman aikamme valeuutiset.

kari.naskinen@gmail.com