torstai 16. elokuuta 2018

Punapääoman loppusuoraa vedetään yhdessä porvarien kanssa

Vielä 1980-luvulla vasemmistolainen Eka-konserni oli Suomen kolmanneksi suurin työnantaja heti Nokian ja Postin jälkeen. Nyt tästä E-liikkeen toiminnasta on jäljellä vain osuuskunta Tradeka. Sen suhteen on viime aikoina tapahtunut paljon. Taloudellisesti iso asia oli Cumulus-hotellien myyminen Scandicille. Kun tästä kaupasta saatiin 115 miljoonaa euroa, ostettiin hoiva-alan yritys Med Group toimimaan yksityisillä sote-markkinoilla.

Ideologisesti jännä juttu on sekin, että Tradeka liittyi äskettäin Osuustoimintakeskus Pellervoon, jonka nimi vielä viime vuonna oli Pellervo-seura. Pellervo on edistysmielisen E-osuustoimintaliikkeen vastapainona viimeiset sata vuotta toiminut porvarillinen osuustoimintajärjestö, jonka vahvimpia jäseniä ovat OP-ryhmä, S-ryhmä, Valio, Atria ja Metsäliitto. Aikoinaan myös MTK perustettiin Pellervo-seuran toimesta.

Näitä isoja linjanmuutoksia on työväenliikkeen perinnepolven keskuudessa tietenkin kummasteltu. Tradeka on kuitenkin mukauttanut toimintaansa niin, että pystyy edelleen tuottavasti hallitsemaan niitä viimeisiä satoja miljoonia euroja, jotka punapääomasta ovat jäljellä. Viime vuonna Tradekan liikevaihto oli 550 miljoonaa euroa ja tulos +108 miljoonaa euroa. Tradekan näkyvin toiminta on Restel-ravintolaketju (mm. Burger King, Martina, Rax, Wanha Mestari). Myös jakeluyhtiö Lehtipiste kuuluu Tradekaan.

Henkilöjäseniä Tradeka-osuuskunnalla on noin 230 000. Jäsenistö on pidettävä kärryillä niistä markkinatalouden kuvioista, joihin Tradeka on nyt lähtenyt pyörimään. Demokraatti-lehdessä kirjoitti Tradekan edustajiston jäsen, vanha demaripoliitikko Mikko Rönnholm, että työväenliikkeen pääomia pitää sijoittaa hyväksyttävästi ja kannattavasti sekä vanhoille arvoille sopivasti. Realiteetit vain on otettava huomioon, kuten Rönnholm toteaa:

”Vaikka eettisestä sijoittamisesta puhutaan ja niitä periaatteita yritetään noudattaa, niin tosiasiallinen kysymys on sijoittamisesta yritystoimintaan, jossa voiton tuottaminen on tärkein tavoite.” (Demokraatti 9.8.2018)

Tätä tavoitetta lähdetään nyt täyttämään Med Groupin avulla. Se toimii Onni-nimellä ja sen sanotaan olevan Suomen suurin kotiin vietävien hoivapalveluiden tuottaja. Sen vuosiliikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa ja työntekijöitä sillä on noin 3000.

Samassa lehdessä Rönnholmin yleisönosastokirjoituksen kanssa oli pääjuttuna Tradekan toimitusjohtajan Perttu Puron haastattelu. Hän sanoi, että mahdollista olevan, että jatkossa Tradeka vielä laajentaakin toimintaansa sote-sektorilla, joko orgaanisesti tai yritysostoin.

Esko Seppänen oli siis väärässä, kun hän 20 vuotta sitten kirjoitti, ettei punapääomasta ole jäänyt jäljelle kiveä kiven päälle. Kivien väri vain on muuttunut, eikä niitä tietenkään enää paljon ole, kun muistellaan entisiä paikallisia osuuskauppoja, Rakennuskunta Hakaa, vakuutusyhtiö Kansaa ja Työväen säästöpankkia.

Tradekan edustajistoon kuuluu tunnettuja vasemmistopoliitikkoja, kuten Li Andersson, Paavo Arhinmäki, Jouni Backman, Jukka Gustafsson, Maria Guzenina, Eero Heinäluoma, Ilkka Kantola, Merja Kyllönen, Lasse Lehtinen, Antti Lindtman, Sirpa Paatero, Aino-Kaisa Pekonen, Pilvi Torsti, Tytti Tuppurainen.

kari.naskinen@gmail.com