tiistai 7. elokuuta 2018

Viipuri sai saneerausruiskeen herrojen vierailun ansiosta

Viipurissa oli viime lauantaina enemmän mustia autoja kuin koskaan ennen. Herroja oli tullut juhlimaan Leningradin oblastin vuosipäivää, joka tällä kertaa oli annettu Viipurin järjestettäväksi. Tämän ansiosta Venäjän valtio oli myöntänyt kaupungille määrärahan rakennusten ja vähän muidenkin paikkojen kohentamiseksi. Viimeisen puolen vuoden aikana olikin keskustan vanhoja suomalaisen ajan rakennuksia pintakorjattu niin, että sen todella huomasi. Viipurilainen tuttavani kertoi, että näin isoa saneeraushanketta ei kaupungissa ollut toteutettu koskaan aikaisemmin.

Erikoista on, että tämän hallinnollisen alueen nimessä on säilytetty neuvostoliittolainen Leningrad-nimi, vaikka sen keskuspaikka on Pietari. Leningradin oblast käsittää 19 piiriä. Mustien Mersujen, Audien ja Bemarien rekisteritunnuksista näki, että paljon herroja oli tullut nimenomaan Pietarista (tunnus 178). Lisäksi panin merkille yhden mustan Aston Martinin, joka oli Viipurista (tunnus 47).

Juhlapäivä lauantaina 4.8. järjestettiin nyt 91. kerran. Päivä alkoi isolla paraatikulkueella, pitkin päivää oli ulkoilmakonsertteja, Torkkelinpuistossa ja Salakkalahdenpuistossa oli monenlaisia myyntipisteitä, illalla ilotulitus ja herroilla oli omat kekkerinsä Druzhba-hotellin länsipuolelle niemennokkaan tehdyssä telttarakennelmassa.

Pysyväksi merkiksi juhlista jäi 16 rakennuksen pintasaneeraus, joka näin maallikon silmin näytti siltä, että lohjenneita rappauksia oli paikattu, seinät maalattu, ikkunanpokia ja rännejä uusittu jne. Tosin tuttavani oli hieman skeptinen ja naureskeli sitä, mahtavatko maalit kestää talven pakkasten yli.

Nyt joka tapauksessa kaupunkikuva näyttää paremmalta kuin kertaakaan sotien jälkeen. Kuvissa ovat postitalo Tuomiokirkonkadun ja Linnankadun kulmassa sekä Viipurin Osuusliikkeentalo ja kauppias Moskvinin talo Vaasankadun ja Kannaksenkadun kulmassa. Myös linna ja Raatitorni on kunnostettu. Enää on rakennustöiden takia huputettuna vain vanhan tuomiokirkon kellotorni.

Viipurista on muutaman viime vuoden aikana tullut erittäin suosittu turistikaupunki venäläisten keskuudessa. Kun ruplan kurssi on heikentynyt ja ulkomaanmatkailu kallistunut, on löydetty uusia kohteita kotimaasta. Viime vuonnakin Viipurissa kävi noin miljoona matkailijaa.

Varsinkin viikonvaihteet ovat ruuhkaisia. Suosituimmat ravintolat ovat täynnä, ja uusia ravitsemusalan yrityksiä tulee koko ajan lisää. Kaikkiin uusiin paikkoihin ei kuitenkaan löydy riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa, joten palvelu ei aina pelaa toivotulla tavalla.

Viikon viivyin Viipurissa liiolii
Kauan suolakaupungissa liiolii.
Naitihin paremmat piiat
kirkkahimmat kihlattihin.
Viipurin linnan tornist näkkyy
Nuutinpojan passas.
Viipurlaine rakkaus assuu
syvämmes ja vassas.

kari.naskinen@gmail.com