torstai 18. toukokuuta 2017

Tanssija pyörii lakanoiden kanssa

Amerikkalainen tanssijatar Loie Fuller kuuluu merkittävällä tavalla elokuvan historian aivan alkuaikoihin. Lumieren veljekset kuvasivat ensimmäiset elokuvat patentoimallaan kinematografilla vuonna 1895, ja seuraavana vuonna Louis Lumiere teki Loie Fullerin tanssiesityksestä minuutin pituisen elokuvan. Nyt tuosta tanssijasta on tehty elämäkertaelokuva The Dancer.

En tiennyt tanssijasta mitään entuudestaan, mutta nyt tiedän, että ei hän varsinaisesti mikään tanssija ollut. Kunhan vain pyöri paikallaan valkoisiin lakanoihin käärittynä näyttämöllä, jossa lakanoihin heijastettiin värejä kirkkailla lampuilla. Käsiensä jatkeina hän piti puolentoista metrin pituisia keppejä, joiden avulla lakanoita pystyi kieputtamaan näyttävästi.

Loie Fuller esiintyi Folies Bergère -varieteeteatterissa Pariisin Richer-kadulla. Se oli kuuluisa paikka, ja on edelleen. Sen esiintyjälistalla ovat olleet mm.
W.C. Fields, Charles Chaplin, Maurice Chevalier, Edith Piaf ja Ella Fitzgerald.
Loie Fuller saavutti lakanavaloesityksellään suosiota ja innostui niin, että sai itselleen esiintymistilaisuuden jopa Pariisin oopperaan, jossa se kuitenkin epäonnistui tanssijan sairastelun takia.

Yhtenä henkilönä elokuvassa käy sen loppupuolella Isadora Duncan, joka onkin tunnetumpi amerikkalainen modernin tanssin lanseeraaja. Isadora Duncanista teki Karel Reisz elämäkertaelokuvan Isadora (1968), jossa nimihenkilöä esittää Vanessa Redgrave. Se oli elokuvana paljon mielenkiintoisempi, sillä Isadora Duncan oli oikea tanssija. Stéphanie Di Giuston esikoiselokuva The Dancer on oikeastaan melko tylsä, ja jälleen kerran nykyelokuvista puhuttaessa: liian pitkä, melkein kaksi tuntia yhtä ja samaa jahnaamista tanssin ja siihen liittyvien vaikeuksien kanssa.

Loie Fulleria esittää ranskalainen
Stéphanie Sokolinski. Hän on lesbo, ja tähänkin elokuvaan on ujutettu hieman lespotouhua. Ulkonäöltään hän on sellainen, että voisi kuvitella Pirkko Saision olleen samanlainen nuorena.

Isadora Duncania esittää kauniimpi Lily-Rose Depp, jonka äiti on ranskalainen laulaja-näyttelijä Vanessa Paradis ja isä amerikkalainen filmitähti Johnny Depp.

kari.naskineng@mail.com