maanantai 8. toukokuuta 2017

Lahden herrojen johdannaisseikkailut uhkaavat yhä kaupungin taloutta

Me tavalliset veronmaksajat emme ymmärrä, mitä ovat ne pörssiseikkailuissa käytettävät ”johdannaiset”, jotka viime vuosina ovat alkaneet uhata Lahden kaupungin taloutta. Vielä vähemmän ymmärrystä on kaupungin raha-asioista vastaavilla johtajilla. Jos he ymmärtäisivät, eivät olisi tähän puliveivaukseen lähteneet.

Kaksi suurinta suhmuroijaa ovat kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ja kaupunginjohtajan varamies, rahoitusjohtaja (titteli on nykyisin jokin muu) Mika Mäkinen (kuvassa).

Kaupungin tarkastuslautakunnan tänään julkistamassa arviointikertomuksessa sanotaan, että kaupungin johdannaisten laskennallinen markkina-arvo oli vuoden 2016 lopussa -27 miljoonaa euroa. Tämä on tuleville valtuustokausille siirtyvä vuosikymmenten vastuu, johon kaupungin nykyinen talousjohto on sitoutunut.

Johdannaissopimukset ovat lisänneet epävarmuutta ja ennakoimattomuutta kaupungin maksuvelvoitteisiin. Korkokustannusten alentamisen sijaan on otettu iso riski lainojen kokonaiskustannusten kasvusta, joka myös on toteutunut.

Merkittävä osa johdannaiskuluista on siirretty maksettavaksi sen jälkeen, kun itse johdannaisvelka on jo maksettu pois. Nämä velvoitteet jatkuvat pisimmillään 20 vuotta!

Kaupungin herrat ovat sanoneet, että johdannaissopimuksia käytetään riskien hallintaan, eikä keinotteluun. Johdannaisia on kuitenkin joinakin vuosina ollut enemmän kuin tavallisia vaihtuvakorkoisia lainoja. Kaupungin sisäisestä pankista on annettu kaupungin omille yhtiöille vaihtuvaan korkoon sidottuja lainoja enemmän kuin kaupungilla itsellään on ollut vaihtuvakorkoisia lainoja, minkä vuoksi kaupungin näkökulmasta tarkasteltuna johdannaiset on tehty ainakin osittain keinottelumielessä.

kari.naskinen@gmail.com