keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Kärhämä Ylen ympärillä koskee vain pientä osaa

On väärin, että Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimitusta on Atte Jääskeläinen (Kesk) johtanut ajoittain yhdessä pääministeri Juha Sipilän (Kesk) kanssa. Julkinen keskustelu Ylestä on kuitenkin vääristynyt, kun tämä asia on nyt pantu leimaamaan koko yhtiötä. Äärimmäiset mielipiteet ovat tällä hetkellä sellaisia, että koko Yle pitäisi lakkauttaa ja antaa sen toiminnat kaupallisten markkinoiden hoidettaviksi.

Uutis- ja ajankohtaisohjelmat ovat yksi pieni osa Ylen laajasta toiminnasta. Kun siinä nyt ilmenneiden väärinkäytösten takia syytetään Yleisradiota huonosta journalismista, tulee mieleen kaksi oikein vanhaa sanontaa: ”ei nähdä metsää puilta” ja ”heitetään lapsi pesuveden mukana”.

Seuraan Ylen kanavista käytännöllisesti katsoen vain Yle Teemaa ja Yle Radio 1:tä, päivittäin 2-5 tuntia (lisäksi muutamia urheilulajeja maksukanavilta). Näiden osalta ei minkäänlaista valittamista ole. Ylen pääjohtajaksi Mikael Jungnerin
(SDP) jälkeen 2010 tullut Lauri Kivinen (Kok) ei ole huonontanut katselu- eikä kuuntelukokemuksiani.

Yle on siis uutis- ja ajankohtaistoiminnan lisäksi paljon paljon muuta. Siitä muusta on valtaosa nimenomaan sitä ohjelmatoimintaa, mihin kaupallisin perustein pyörivät yhtiöt eivät pystyisi.

Yleveroa maksan 143 euroa vuodessa. Se on todella vähän siitä laajasta tarjonnasta, mitä Yleltä saan.

kari.naskinen@gmail.com