perjantai 5. toukokuuta 2017

Kerjäämisestä tehtävä rikos

Mielenkiintoista, että otsikon sanonta on Somaliasta Suomeen 15-vuotiaana tulleen Abdirahim Husseinin, joka kunnallisvaaleissa nousi Helsingin kaupunginvaltuustoon SDP:n edustajaksi. Hussein otti asian kerjäämisen esille tämän viikon Demokraatti-lehdessä, jossa hän kirjoitti näkemästään ja kokemastaan, ja päätyi ehdottamaan:

”Tämä ilmiö (kerjääminen kadulla) on tullut jäädäkseen – ainakin mikäli me emme oikeasti puutu siihen. Siksi ehdotan, että kerjääminen kriminalisoidaan Helsingissä. Ja miksi ei koko Suomessa? Oikeusoppineilta löytyy ihan varmasti pykäliä, joilla tämä mahdollistetaan.”

”Ihmiset, jotka tulevat maahan nimenomaan kerjätäkseen, tulee poistaa maasta ja tarpeen vaatiessa heille voitaisiin asettaa maahantulokielto”, kirjoittaa Hussein.

Hän on nähnyt kerjäläisbisnestä varsinkin Itäkeskuksen vanhan Puhos-ostoskeskuksen tienoilla. Suurin osa kerjäläisille rahaa antavia on muita maahanmuuttajia. Näin siksi, että he ovat tulleet tänne maista, joissa katukerjäys on normaalia ja siihen on totuttu.

Hussein kirjoittaa, että kerjäläisille rahaa antavat mamut ”eivät tajua kuinka näitä naisia käytetään hyväksi ja kuinka he omalla toiminnallaan ylläpitävät rikollisuutta”.

Hussein tuntee tilanteen hyvin. Hän on läheltä seurannut kerjäämistä ja ollut heidän kanssaan myös tekemisissä. Hussein kuvailee myös toimintaa, missä ”nuoret kundit” kuskaavat kerjäläisnaisia hyvillä autoilla ”työpaikoilleen”

Sosiaalidemokraattien virallinen linja on päinvastainen. Esimerkiksi kansanedustaja Ilkka Kantola on sanonut, että ”jos aletaan siivota katukuvaamme sillä tavalla, ettei ketään koskaan pelota, ollaan erikoisella tiellä”. Pahvimukin kanssa kadulla kykkivä mummo ei ketään pelota, mutta Kantolakin näköjään tietää, että tähän liittyy myös pelottavia asioita – mutta hänen mielestään on siis normaalia, että ihmisiä kadulla saa pelottaa.

(Miksi muuten tarjoilijat ravintoloissa kerjäävät? Miksi ravintolat maksavat niin huonoja palkkoja, että tarjoilijoiden kinuavat ns. tippejä?)

kari.naskinen@gmail.com