torstai 11. toukokuuta 2017

Hakaristit Neuvostoliiton presidentin kaulalla

Venäjällä vietettiin taas toukokuun 9. päivänä Voiton päivää, kunnioitettiin voittoa Suuressa isänmaallisessa sodassa ja varsinkin natsi-Saksan nujertamista. Mielenkiintoinen historiatieto on, että Neuvostoliiton presidenttikin on kaikesta huolimatta kantanut kunniamerkkiä, jossa oli hakaristejä. Kysymyksessä oli Neuvostoliiton korkeimman neuvoston puheenjohtaja Kliment Voroshilov, joka oli valtiolliselta vakanssiltaan myös presidentti (1953-60), joskin Neuvostoliiton tosiasiallinen johtaja oli NKP:n pääsihteeri.

Voroshilov sai Suomen Valkoisen Ruusun suurristin hakaristiketjuineen Moskovassa 15.9.1955, kun presidentti J.K. Paasikivi oli siellä valtiovierailulla. Seuraavana vuonna Suomessa vaihtui presidentiksi Urho Kekkonen, ja kun Voroshilov teki meille valtiovierailun elokuussa 1956, kantoi Voroshilov protokollan mukaan suurristiä hakaristeineen kaulalla.

Että Paasikivi oli antanut tuon koristeen Voroshiloville, johtui siitä, että se oli vastalahja. Voroshilov oli nimittäin 18.11.1954 Suomessa vieraillessaan ojentanut Paasikivelle Leninin kunniamerkin. Paasikivi oli ensimmäinen länsimainen valtionpäämies, joka tuon kunniamerkin sai.


HAKARISTI JOUTAISI POIS

Noloa, että Suomen tällaisissa korkeissa kunniamerkeissä on hakaristejä. Vaikka siitä oli Mannerheimin päiväkäskyllä jo 18.3.1918 tehty Suomen ilmavoimien kansallisuustunnus, niin silti…

Kaikki maailmassa yhdistävät hakaristin nykyisin natsi-Saksaan, joten onhan se älytöntä, että hakaristin kanssa leikitään edelleen Suomessa, vaikka Saksa vanha ja huono sotakumppani olikin.

Ilmavoimien tunnuksena hakaristi poistuikin sotien jälkeen. Puolustusvoimain komentaja Erik Heinrichs esitti 8.3.1945, että hakaristi korvattaisiin sotilaskokardin mukaisella sinisellä ja valkoisella ympyrällä. Mannerheim oli tuolloin vielä presidenttinä, mutta koska hän ei halunnut itse antamaansa päiväkäskyä kumota, pantiin valtioneuvoston pöytäkirjoihin, että Mannerheim oli sairas, ja pääministeri Paasikivi hoiti asian ja hakaristit poistuivat lentokoneista 1.4.1945 alkaen.

Isojen herrojen kauloissa hakaristit silti edelleen ovat esimerkiksi tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotoilla.

Hakaristi näkyy edelleen myös ilmavoimien joukko-osastojen lipuissa ja kunniamerkeissä. Lippujen keskikuviossa on Akseli Gallen-Kallelan 1918 suunnittelema tunnus, jonka keskellä on musta hakaristi.

kari.naskinen@gmail.com

P.S.

Tuli heti parempaa tietoa: asianajaja Vesa Tähtinen kertoi, että hakaristit on vuonna 1963 poistettu tästä kunniamerkistä ja korvattu havuristeillä.