keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Vuoden parhaat urheilijatKeihäänheiton EM-kultaheitto oli niin komea, että kyllä Antti Ruuskanen on vuoden paras suomalainen urheilija. Televisiostakin katsottuna tuo kilpailu oli tunnetasolla niin korkealla, että muuhun tulokseen en pääse. Tunteisiinhan tällaiset listaukset paljolti perustuvat, ja henkilökohtaisiin mieltymyksiin. Omat mieltymykseni ovat: 1) moottoriurheilu, 2) jääkiekko, 3) yleisurheilu, 4) pesäpallo, 5) tennis, 6) keilailu. Tältä ja joiltakin faktapohjilta kymmenen parasta 2014 ovat:

1. Antti Ruuskanen, kultaa
2. Petteri Koponen, koripallon MM-kisojen paras syöttäjä
3. Niklas Moisander, Hollannin jalkapallomestari (Ajax)
4. Teemu Selänne, jääkiekon olympiaturnauksen ”arvokkain” pelaaja
5. Toni Kohonen, paras pesäpalloilija, nyt kaikkien aikojen pistepörssin kärjessä
6. Valtteri Bottas, neljäs F1:ssä.
7. Mika Kallio, MM-hopeaa Moto2-luokassa
8. Iivo Niskanen, parisprintin olympiakultaa, 15 km:llä neljäs, nuorten MM 15 km
9. Sami Jauhojärvi, parisprintin olympiakultaa
10. Mikko Ilonen, maailman parhaita golfinpelaajia

Joukkueurheilijoita on listalla monta, mutta kyllä palloilulajeissa hyvä vuosi Suomelta olikin. Paras joukkue oli jääkiekon olympiapronssia ja MM-hopeaa saavuttanut maajoukkueemme. Tästä seuraa, että paras valmentaja 2014 oli Erkka Westerlund, joka lisäksi syyskaudella nosti Jokerit yllättäen aivan KHL:n kärkiporukoiden ryhmään.

Eri lajien keskinäinen vertailu on vaikeaa. Se jo on hankalaa, mikä katsotaan urheiluksi. Esimerkiksi Norjassa vuoden neljänneksi parhaaksi urheilijaksi valittiin shakin maailmanmestari Magnus Carlsen, jota paremmiksi arvioitiin ampumahiihtäjä, pyöräilijä ja alppihiihtäjä.

kari.naskinen@gmail.com