keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Jaakko Pakkasvirta jätti merkkinsä suomalaiseen elokuvaanElokuvaohjaaja Jaakko Pakkasvirta täytti 80 vuotta viime viikolla 28.11.2014. Huomenna tulee televisiosta hänen pasifistinen sotaelokuvansa Pedon merkki (1981), joka perustuu Olavi Paavolaisen päiväkirjateokseen Synkkä yksinpuhelu (1946) ja Pakkasvirran omiin muistoihin.

Jaakko Pakkasvirta oli 1960-70-luvuilla suomalaisen elokuvan uudistajia. Hänen elokuvansa hakivat silloin muotoja lähinnä Ranskan uuden aallon elokuvista, ja sisällössä pantiin painoa yhteiskunnallisille teemoille, kapinallisuudestakin voi puhua. Sitten tuli kuitenkin loppu, kuten hän tilitti asiaa Suomalaisen elokuvan festivaaleilla Turussa 2002:


"Rahan, tekniikan, jäykkien tuotantoperinteiden, kapeiden markkinoiden ja katsojamäärien yleiseurooppalaisen romahduksen myötä totesin, ettei se kannata, ilmapiiri muuttui niin kielteiseksi. Niinpä filmien oikeuksia vastaan velat maksettiin pois - nolla nolla. Eräs elämäntyö oli siinä, ja erittäin hyvä Filmityön [Pakkasvirran yhtiö] tiimi hajosi sinne ja tänne."

Film-o-holic.com-sivustolla on hyvä juttu Pakkasvirran esiintymisestä Turussa, jossa hän katui k
unnianhimoisen Kafka-filmatisoinnin Linna (1986) loppuun saattamista. Vaikeudet olivat alkaneet jo ennen kuvauksia, kun Pertti ”Spede” Pasanen esti Vesa-Matti Loirin pääsyn päärooliin. Noihin aikoihin Pasanen teki Loirin kanssa rahaa Uuno Turhapuro -elokuvilla, eikä Spede halunnut päästää Loiria Josef K:n vakavaan rooliin, johon Pakkasvirta sitten palkkasi Carl-Kristian Rundmanin. Pasasesta Pakkasvirta sanoi Turussa:


"Oli melkein pelottava ristiriita, että niin paljon luovaa lahjakkuutta ja ainutlaatuista komediakykyä yhdistyi niin pienporvarilliseen ja kapeaan maailmankatsomukseen.”

Jo paljon aikaisemmin Pakkasvirta oli tehnyt tuloksellista yhteistyötä Pasasen kanssa. Esimerkiksi Pasasen parhaan elokuvan
X-paroni
(1964) Pakkasvirta ohjasi yhdessä Risto Jarvan kanssa, ja Pakkasvirta oli siinä mukana myös näyttelijänä (kuvassa Pakkasvirta ja Pasanen). Elokuvatiedostoissa mainitaan kolmantena ohjaajana Pasanen, mutta hänen tehtävänsä oli ollut lähinnä vitsikkyyksien keksiminen.

Näyttelijänä Pakkasvirta oli esiintynyt jo 1950-luvulla, lähinnä Maunu Kurlvaaran kokeellisissa elokuvissa. Pakkasvirta toimi myös Ylioppilasteatterin johtajana 1958-62.


Risto Jarvaan Pakkasvirta tutustui Jarvan Työtä Ylioppilasteatterissa -lyhytelokuvan (1961) suunnittelun yhteydessä. Kun Jarva 1962 ryhtyi tekemään ensimmäistä kokoillan näytelmäelokuvaansa Yö vai päivä, hän pyysi Pakkasvirran mukaan työryhmään vastaamaan henkilöohjauksesta. Samana vuonna näiden ohjaajien yhteistyö tiivistyi, kun perustettiin Elokuvaosakeyhtiö Filminor. Perustajat olivat Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta, teekkarit Risto Jarva ja Juhani Kolehmainen yhdessä Ylioppilasteatterin johtajan Jaakko Pakkasvirran kanssa. Vuonna 1970 Pakkasvirta myi Filminorin osakkeensa Jarvalle.


Huomenna 4.12.2014 siis Pedon merkki, joka kertoo kolmen kulttuuripiireistä tulevan kaveruksen kohtaloista jatkosodan aikana. Miesten kohtaloitten ja tuntojen kautta kuvataan sodan mielettömyyttä ja sen tuottamaa inhimillistä tuskaa – ja mukana myös Vesa-Matti Loiri, vaikka olikin jo tuolloin esittänyt Uuno-rooliaan.


kari.naskinen@gmail.com