sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Maksukortti-tv vähensi ryyppäämistäLahden vanhimmassa englantilaistyylisessä pubissa Robin Hoodissa (Roppari) vietettiin itsenäisyyspäivänä 40-vuotisjuhlia. Koko maassakaan ei vanhempia taida olla kuin Salhojankadun pubi Tampereella.

Ropparin omistaja Mika Cederqvist sanoi itsenäisyyspäivän Uudessa Lahdessa, että 1970-80-luvuilla elettiin vahvaa drinkkikulttuurin aikaa, nykyisin vain lipitetään keskiolutta. Tämän luettuani tilasin itsenäisyyspäivänä ensimmäiseksi kossukolan.

Ryyppääminen Ropparissa liittyi aikaisemmin urheiluun. Kun ranskalainen Eurosport alkoi 1989 näkyä, sitä ei voinut suurimmassa osassa taloyhtiöitä katsoa, mutta Ropparissa se näkyi. Siksi siellä istuttiin usein pitkiä toveja. Normaalisti Ropparissa oli aivan tavallinen televisio, mutta isojen arvokisojen ajaksi se korvattiin sellaisella metrinlevyisellä telkkarilla.

Enää tätä tarvetta ei ole, koska maksukorttikanavat ovat tuoneet urheilutarjonnan kotiin kaikille halukkaille. Tämä on samalla vähentänyt ryyppäämistä, koska ei kotona juominen ole sama asia kuin kavereiden kanssa Ropparissa juominen.

Ropparissa kuului aina asiaan myös hankalien urheilukysymysten esittäminen. Montako maalia Reippaan Heikki Lampi teki ensimmäisessä SM-sarjapelissään, missä jalkapalloseurassa Viki Kankkonen pelasi kolme kautta, millä kaikilla autoilla Keke Rosberg ajoi F1-uransa aikana, kuka jääkiekkoilija on ainoana voittanut samana vuonna MM-kultaa ja Stanley Cupin jne. Kaikki urheilutieto oli paikalla, jos Ropparissa sattuivat istumaan esimerkiksi Hannu Hämäläinen, Alfons Jokinen, Ransu Kestilä, Ilpo Koskela, Penu Körkkö, Hopo Laaksonen, Päkä Lampainen, Juhani Melanen, Markku Nykänen, Beibi Rantanen, Ansu Ruponen, Paavo Saarela, Retsi Salminen, Timo Sorjonen, Pentti Tiilikainen ja Havi Vauhkala.

Kuvassa on Ropparin ensimmäinen ruoka- ja juomalista, johon tarjoilijana vuodesta 1983 alkaen toiminut Irma Hämäläinen oli nyt kaivanut esille vanhat hinnatkin. Keskiolutpullo maksoi 2,90 mk, Leijona-viski 3,60 ja Monopol-konjakki 4,20. Ruokana tarjoiltiin tietenkin tuttuja ruokia brittiläiseen tapaan: englantilaista kanalientä ja pasteija, sandwich, paistettua pekonia ja munaa, fish and chips, paahtovanukasta ja manteleita jne.

Kävin Ropparissa ensimmäisen kerran talvella 1975, kun tulimme Vierumäeltä pelaamasta tennistä Raimo Kaarnan, Jukka Kuikan ja Mauri Nordbergin kanssa. Noihin aikoihin hovimestarina toimi Marketta Pekki ja portsarina oli muistaakseni Heikki Ilmen. Tiskin takana oli myös Liisa Lahti. Varsinaiseksi kantapaikakseni Roppari tuli kuitenkin vasta 1981, kun työpaikkani muuttui Ilmarisentieltä kaupungin keskustaan. Siellä oli helppo käydä lounastauollakin, ja samalla kuuli Lahden tuoreimmat jutut. Tämäkin puoli oli Ropparissa hyvin hallinnassa, sillä vakioasiakkaita olivat mm. Esa Alestalo, Jymy Gynther, Jussi Helander, Reijo Hoikkanen, Matti Kataja, Pekka Kiuru, Pentti Kääpä, Repe Laakkonen, Lars Larsson, Jussi Mannermaa, Hannu Mäkelä, Seppo Nieminen, Heikki Ristola, Seppo Salo, Vexi Sarnikari, Nalle Toikkanen, Matti Viljanen, Ossi Virkki ja Tapio Ågren.

Jos joku ei tiedä, niin Roppari on Rautatienkatu 21:ssä. Sisään mennään Lanunaukiolta ensin sinne talon sisäkäytävään ja sieltä löytyy vasemmalta ovi pubiin.

kari.naskinen@gmail.com