torstai 30. kesäkuuta 2011

Monopoliyhtiön johtajalle ei Monopol-konjakki riitä

Kun duunari jää eläkkeelle, voi hyvä työnantaja palkita hänet Monopol V.S.O.P. -konjakilla. Kun valtion omistaman monopoliyhtiön toimitusjohtaja jää eläkkeelle, hänelle ei konjakkipullo riitä. Jo viime vuonna Veikkaus Oy maksoi toimitusjohtajansa Risto Niemisen lisäeläkkeeseen yli 400 000 euroa eli melkein yhtä paljon kuin palkkaa viime vuonna. Ei tarvitse Niemisen ja muiden porhojen aikanaan eläkevuosinaan huolehtia taitetusta indeksistä.

Niemisen varsinaiseen vuosipalkkaan sisältyi 40 prosentin bonus. Tällaisia ylimääräisiä palkkioita maksetaan yleensä firman hyvästä tuloksesta. Veikkauksen tulos on tietenkin aina hyvä, koska kilpailua ei ole.

Valtio-omisteisten yhtiöiden toimitusjohtajista tienasivat viime vuonna Niemistäkin enemmän sotakalustoa valmistavan Patrian Heikki Allonen 493 000 ja postia kuljettavan Itellan Jukka Alho 479 000 euroa. Allosen ansiot kasvoivat viime vuonna 50 prosenttia. Allosen lisäeläkettä maksettiin 129 000 ja Alhon 427 000 euroa.

Erikoinen tapaus on turveyhtiö Vapo Oy, joka maksoi lisäeläkettä toimitusjohtaja Matti Hillille 387 000 euroa, enemmän kuin miehen vuosipalkka 368 000 euroa.

Myös työssään epäonnistuneet johtajat palkitaan ruhtinaallisesti. Kun Suomen Rahapaja Oy:n Maarit Aarni-Sirviö viime vuonna lähti, hänelle maksettiin palkkana, luontaisetuina ja potkurahoina yhteensä 641 000 euroa. Töissä hän oli viime vuonna vain viisi kuukautta, mutta läksiäispotti oli kaksi kertaa suurempi kuin oli ollut hänen perusvuosipalkkansa.

Jonkin puolueen vaalikampanjassa puhuttiin paljon oikeudenmukaisuudesta. Milloinhan oikeudenmukaisuus alkaisi näkyä käytännössä?

kari.naskinen@gmail.com