maanantai 13. kesäkuuta 2011

Huijatuksi tulemisen tunne

Lahden kaupunginvaltuusto päätti äänin 35-24, että toriparkkihanketta voidaan lähteä viemään eteenpäin. Näin siitäkin huolimatta, että asian valmistelu on sujunut varsin kummallisesti – esimerkiksi Vuokko Kautto (Vas) sanoi, että hänellä on huijatuksi tulemisen tunne. Ulla Vaara (SDP) puhui puhalluksesta ja Jari Hartman (SDP) syytti asian valmistelijoita valehtelusta.

Kummallisia ovat kaupunginvaltuutetut itsekin. Kun he viime vuonna päättivät toriparkin mahdollistavasta asemakaavamuutoksesta, he edellyttivät, ettei mahdollinen investointipäätös saa rasittaa kaupunkia taloudellisesti. Nyt valtuuston enemmistö vähät välitti itse tekemästään periaatepäätöksestä.

Kuten Ulla Vaara sanoi, silloin viime vuonna valtuutetuille vakuutettiin, että toriparkin rakentamiseen löytyy ulkopuolisia rahoittajia – ”ja moni meistä teki varmasti päätöksensä uskoen näihin lupauksiin”.

”Missä ovat nyt nämä investorit? Missä yritykset, missä keskustan kiinteistöjen omistajat? Ei missään. Onko edes kunnon neuvotteluja käyty? Minusta tuntuu, että lupaukset olivat suuri puhallus”, sanoi Ulla Vaara.

Sen verran tuli maanantaisen valtuustokokouksen aikana ilmi, että kaksi salaista yksityistä tahoa oli jossakinvaiheessa ilmoittanut jonkinlaisesta kiinnostuksestaan toriparkin rahoittamiseen. Olivatkohan olleet Singaporesta?

Matti Kataja (Kok) ihmetteli samaa asiaa: missä ovat luvatut ulkopuoliset rahoittajat? Kataja vertaisi tilannetta Mikkeliin, jossa kaupungilla on vastaavanlaisessa toriparkkihankkeessa vain yhden kuudesosan rahoitusosuus. Lahden johtajat eivät ole kauppamiehinä samaa tasoa, vaan nyt ollaan tilanteessa, jossa koko homma kaatuu veronmaksajien niskaan.

Valtuusto päätti nyt toriparkkialueen yleisistä luovutusperiaatteista, jotka tehtiin Lahden Pysäköinti Oy:tä silmällä pitäen. Vuokranantajana on Lahden kaupunki ja vuokramiehenä Lahden Pysäköinti Oy, jonka kaupunki omistaa 100-prosenttisesti.

Pysäköintiyhtiön edellinen toimitusjohtaja Erkki Nieminen (SDP) sanoi nyt valtuutetun ominaisuudessa, että 20 vuotta sitten yhtiö otti Siltapuiston pysäköintitalon rakentamista varten rajusti velkaa, ja sitä maksetaan edelleen. Lisäksi pysäköintiyhtiön ongelmana on kurjaan kuntoon mennyt Siltapuisto, Lahden rumin rakennus, joka vaatisi pikaista saneerausta. Alan miehenä Nieminen sanoi vielä, että toriparkin kustannusarvio 15 miljoonaa euroa on täysin epärealistinen. Oikeampi arvio on 30 miljoonaa euroa. Pysäköintiyhtiön liikevaihto oli viime vuonna 700 000 euroa ja velkaa sillä oli 1,5 miljoonaa euroa.

Lahden Pysäköinti Oy on vuokramiehenä myös Hansaparkissa, jonka Lahden kaupunki omistaa suurimmaksi osaksi. Toriparkkia puuhaavat tahot lähtevät siitä, että Hansaparkki Oy myytäisiin ja saatavat tulot sijoitettaisiin Lahden Pysäköinti Oy:n pääomaan. Siis kaupunki lahjoittaisi oman kiinteistöomaisuutensa myynnistä saamansa varat pysäköintiyhtiölle. Hansaparkin arvo on tänä vuonna tehdyn arvion mukaan 6 - 8 miljoonaa euroa.

Vihreät olivat kääntäneet takkinsa. Ryhmän puheenjohtaja Saara Vauramo esitti lievää kritiikkiäkin, mutta ilmoitti sitten olevansa toriparkin kannalla. Tyytyväinen on ainakin appiukko Erkki Puolakka, joka kuuluu Torikadun suuriin kiinteistönomistajiin.

Syksyllä 2008 olin paljon mukana sosiaalidemokraattien kunnallisvaalitilaisuuksissa. Ihmisillä oli silloin kaksi paikallista asiaa ylitse muiden: kuntaliitos ja toriparkki. Kuntaliitoksesta eivät lahtelaiset järin paljon välittäneet suuntaan tahi toiseen, mutta toriparkista he sanoivat, että sitä ei pidä rakentaa ainakaan verorahoilla. Osa demareistakin äänesti maanantai-iltana toriparkin puolesta.

kari.naskinen@gmail.com