tiistai 28. kesäkuuta 2011

Jääkiekko nyt: Ruotsi – Suomi 27 - 9

Suomen yllätysmaailmanmestaruudesta huolimatta Suomen jääkiekko on edelleen reilusti jäljessä vaikkapa Ruotsista. Voi jopa sanoa, että ero Ruotsiin on viime vuosina kasvanut. Kun NHL:n varaustilaisuuksissa vuosina 2000-04 varattiin 95 ruotsalaista junioripelaajaa ja 94 suomalaista, niin vuosien 2005-11 luvut ovat Ruotsin eduksi 135 – 59. Nyt juhannuksena NHL:n draftingissa varattiin yhteensä 211 nuorta pelaajaa, joista ruotsalaisia 27 ja suomalaisia 9.

Kuvaavaa ruotsalaisjunnujen erinomaisuudesta on, että Minnesotan draft-tilaisuudessa meni kuuden ensimmäisen joukossa kolme ruotsalaista, heti kakkosena Gabriel Landeskog (kuva). Ensimmäisenä suomalaisena varattiin Ässien Joel Armia numerolla 16.

Ensimmäisellä varauskierroksella (30 pelaajaa) meni ”kaupaksi” 14 kanadalaista. Kanadassa jääkiekko onkin laji, joka ohittaa kaiken muun. Siellä jo 10-vuotiaita pannaan tehovalmennukseen. NHL:ssä pelannut Ville Peltonen tietää, että Pohjois-Amerikassa muutenkin satsataan kilpaurheiluun aivan toisella tavalla kuin meillä. Hänen omat kaksospoikansa osallistuivat Nike Bauer Selects -toimintaan ollessaan 12-vuotiaita.

”Hyville pelaajille järjestettiin yli seurarajojen kovia pelejä”, kertoo Peltonen. ”Siellä vaadittiin ihan oikeita asioita ja opetettiin voittavaa jääkiekkoa. Olin tosi tyytyväinen. Se oli hyödyllinen kokemus heille ja muillekin. Pojat saivat selkeitä ohjeita ja alkoivat toimia sen perusteella ja olivat ylpeitä itsestään. He kehittyivät aivan älyttömästi.” (Veikkaaja, kausiopas 2010-11)

Suomessa tämänkaltainen toiminta alkaa vasta 15-vuotiailla. Peltosen mielestä suomalaiset junnumaajoukkueryhmät ovatkin pahasti jäljessä kansainvälisiä ikätovereitaan. Suomessa on viimeiset kymmenen vuotta harjoitettu sosiaalista kaikki pelaa -toimintaa Nuori Suomi ry:n hengessä, ja siksi oli yllättävää, että MM-joukkueessa Bratislavassa oli kymmenkunta Nuori Suomi -ideologian mukaisesti harjoitettua pelaajaa. Toisaalta jos Suomi parina seuraavanakin vuonna voittaa mestaruuksia, niin sitten täytynee tunnustaa, että kaikki pelaa -toiminta on sittenkin parempaa kuin esimerkiksi ruotsalaisten valmennusjärjestelmä mikä lieneekin.

Kaikki pelaa -systeemi on sellainen, että siinä ei hyviä ja huonoja pelaajia joukkueessa erotella, vaan kaikki saavat pelata yhtä paljon.

Niin tai näin, Suomi on jääkiekkomaa. Nokian kaupunginhallituskin päätti, että Nokialla syntynyt MM-kiekkoilija Anssi Salmela saa kunnianosoitukseksi nimeään kantavan kadun, aukion tai jonkin muun alueen.

Lahden kaupunginvaltuusto tiettävästi suunnittelee tulevan toriparkkihallin nimeämistä Nurmisen luolaksi.

kari.naskinen@gmail.com