lauantai 4. joulukuuta 2010

Pasi Nurminen on Pelicansille rasite

Pelicansin alamäki on jyrkentynyt valmentajanvaihdoksen jälkeen. Mika Toivolan aikana Pelicans voitti 15 ottelustaan 4, tasan pelattiin 4 kertaa ja tappiota tuli 7. Pasi Räsäsen valmennuksessa on 15 ottelusta tullut 3 voittoa ja 12 tappiota. Varsinkin maalinteko on Räsäsen aikana vaikeutunut.

Sekä Toivolaa että Räsästä on ollut valitsemassa Pelicans Oy:n pääomistaja Pasi Nurminen (kuva), joka on mukana myös pelaajien valitsemisessa ja valmentamisessa. On hankala yhtälö. Nurminen istuu niin monella pallilla, että vastuukysymysten jaottelu on ilmeisen vaikeaa. Varsinkin toimitusjohtaja Ilkka Kaarna lienee vaikeassa rakosessa.

Parasta olisikin, että Nurminen kantaisi vastuunsa selvemmin: joko ottaisi päävalmentajuuden itselleen tai vetäytyisi taka-alalle hoitamaan vain liiketoimintaan kuuluvia hallinnollisia asioita.

Kurja on myös Räsäsen tilanne. Puun ja kaarnan välissä. Kun Pelicans oli hävinnyt kotonaan IFK:lle, antoi Räsänen tiedotusvälineille kovia lausuntoja - pelaajat tulisivat saamaan rangaistuksensa ja heidät pantaisiin opettelemaan voittamista. Olikohan rangaistus se, että Räsänen ja Nurminen korottivat ääntään ja että pelaajat pantiin iltamyöhällä pelin jälkeen juoksulenkille? Haluaako Räsänen Lahden Jortikaksi?

Nurmisen puolestaan on turha leikkiä Lahden Harkimoa, sillä sellaiseen leikkiin tarvitaan miljoonia euroja tuhlattavaksi. Hjallis Harkimo ei ehkä rahallakaan saa Jokereita mestariksi, mutta välttää kuitenkin liigakarsinnat.

Jokereissa Hannu Jortikka ei enää räyhää, vaan valmennuksesta vastaa "professoriksi" tituleerattu sivistynyt Erkka Westerlund. Ajan kuva? Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen onkin sanonut, että palkitsevimpi valmennusmetodi perustuu nykyisin innostuksen ja itseluottamuksen tartuttamiseen kuin kuriin ja pelkoon.

Valmentajanvaihdoksissa on ongelmallista, kun uudeksi ykköseksi nostetaan entinen kakkonen. Nytkin Räsänen oli yli vuoden Mika Toivolan "opissa" ja varmaankin omaksui Toivolan peli-ideologioita. Vaikea niistä on kertaheitolla eroon päästä, jos vaikka katsotaan, että Toivolan "prinsiipit" olivat olleet vääriä. Jos taas Räsänen ei ole ollut samoilla linjoilla Toivolan kanssa, niin huono juttu sekin on; jälkeenpäin joutuu miettimään, että oliko tällainen kahtiajako syy huonoon pelaamiseen. Sitten samassa sopassa on rasitteena vielä Nurminen.

Tämä liigakausi on Pelicansilta jo käytännöllisesti katsoen ohi. Siksi nyt olisi hyvä aika katsoa tulevaisuuteen ja tehdä valmentaja- ja koko organisaatiopuolella uudet ratkaisut.

kari.naskinen@gmail.com