tiistai 7. joulukuuta 2010

Hyvinvointivaltion itsenäisyyspäivä

Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanotto Sibeliustalolla jäi minulta kesken, kun jouduin ambulanssikyydillä päivystykseen. Yhtäkkinen humaiskohtaus vei jalat alta. Ensiensiapu oli tasapuolisen hyvää, sillä siitä huolehtivat paikalla olleet alan ammattilaiset, kaupunginvaltuutettu Katja Ilmoniemi (SDP) ja entinen valtuutettu Satu Väihkönen (Kok). Kaupunginsairaalassa lääkäri teki perusteellisen tutkimuksen, sydänfilmi otettiin ym. Ei mitään vikaa. Olisin vielä ehtinyt palata Sibeliustalolle, mutta en voinut, koska olin vetänyt vahingossa solmioni suoraksi, enkä osaa solmion solmua tehdä.

Nyt kyllä tiedän, missä vika oli. Juomatarjoilu nimittäin oli yhtä laihaa kuin ennenkin. Ehdin hörästä entisen kansliapäällikön Timo Pohjansalon (SDP) vanhalla reseptillä tehtyä vihreää boolia pari lasillista, mutta kun ambulanssimiehet puhalluttivat, ei promilleja ollut kuin 0,07. Elimistö ei pitkästä aikaa ollut tottunut noin laimeaan kostutukseen. Pitää ensi vuonna ottaa kunnon pohjat. Jos ei ota, voi vastaanotolle mennä omalla autolla.

Boolin laihuus on perinne. Mutta silloin, kun vastaanotto vielä pidettiin kaupungintalolla, oli Pentti E Rantasella (SDP) pari kossupulloa muistaakseni kaupungin apulaislakimiehen Juha Suopohjan huoneessa, josta käytiin hakemassa terästystä.

Tuli sekin mieleen, että olivat nämä maanantaina todelliset hyvinvointivaltion juhlat. Sen paremmin ambulanssissa kuin kaupunginsairaalassa ei kukaan kysellyt, onko minulla rahaa maksaa, onko luottokorttia tai onko sairausvakuutukseni kunnossa. Ei tarvinnut, koska hyvinvointivaltio huolehtii kansalaisistaan ilmankin.

Kaikkein parhaiten toimeentulevat haluaisivat tällaisen järjestelmän kuitenkin romuttaa. Rikkaat ovat sitä mieltä, että veroja kerätään turhaan, koska niillä vain hyysätään sosiaalipummeja ja muuta toisarvoista väkeä. Todennäköiseltä näyttää, että näiden rikkaiden puolue saa suurimman kannatuksen seuraavissa vaaleissa.

Terveydenhuollossa yksityistäminen on viime vuosina ollut nopeaa. Lahti on siinä ollut etunenässä. Perusterveydenhoito on vielä lähes maksutonta, mutta yhä enemmän ihmiset joutuvat käyttämään omia varojaan päästäkseen hoitoon silloin, kun he sitä tarvitsevat. Tämä terveydenhoitopolitiikka saa jatkoa, jos vaaleissa käy niin kuin mielipidemittaukset tällä hetkellä ennakoivat.

Lahdessakin on sama meininki. Kokoomuksen johdolla aiotaan kaupungin uudeksi sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtajaksi valita Kouvolan perusturvan tuotantojohtaja Mikko Komulainen (Kok), joka on nimenomaan ulkoistamisen eli yksityistämisen asiantuntija, on väitellyt aiheesta tohtoriksikin.

kari.naskinen@gmail.com