maanantai 14. kesäkuuta 2010

Kansanvalta kadoksissa

Nykyinen poliittinen järjestelmä Suomessa on sellainen, että eduskuntavaalit ovat myös pääministerivaalit. Tai tällainen sen pitäisi olla. Nykyinen porvarihallitus on kuitenkin päättänyt, että pääministeriä ei tarvitse valita kansanvaltaisesti. Jo toinen pääministeri peräkkäin tulee tehtävään ilman kansalta saamaansa valtuutusta.

Suomessa on tällä hetkellä noin 4,2 miljoonaa äänioikeutettua, joista äänestämässä käy vaaleista riippuen 2,5 - 3 miljoonaa. Nyt pääministerin valintaan osallistui 2411 kepulaista, joista 1357 oli sitä mieltä, että pääministeriksi tulee Mari Kiviniemi.

Kansanvallan kannalta voidaan tilanteen laskea olevan nyt sellainen, että äänestysoikeuttaan pääsi käyttämään 4,2 miljoonasta äänioikeutetusta 0,03 prosenttia.

Matti Vanhanen luikahti pääministeriksi jopa ilman kepun puoluekokousta. Aikoinaan hän oli tullut kepun puheenjohtajaäänestyksessä vasta neljänneksi, mutta kun epärehelliseksi osoittautunut kepun puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki jouduttiin heittämään pihalle ministeriöstä, keksittiin jostakin tilalle Vanhanen. Nyt sitten Vanhanenkin joutui jättäytymään sivun epärehellisyyden tai jonkin muun poliisitutkinnassa olevan asian takia.

Ainoa oikea, kansanvaltainen tapa näissä kepulaisten toistuvasti aiheuttamissa ongelmatilanteissa olisi, että hallitus hajotettaisiin ja järjestettäisiin uudet vaalit, jolloin kansa pääsisi valitsemaan pääministerin.

kari.naskinen@gmail.com