sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Messuyhtiö joko kaatuu tai kaatuu veronmaksajien niskaan

Lahden kaupunginvaltuusto päättää 14.6. Lahden Messut Oy:n kohtalosta. Taas kerran pyytää yksityinen elinkeinoelämä veronmaksajia apuun, kun sen bisnekset menevät perseelleen. Jos valtuusto ei päätä avunannosta, tekee Lahden Messut Oy konkurssin.

Jo nyt kaupunki kantaa Lahti-hallin rakentamiseen liittyvät miljoonariskit antamansa takauksen perusteella. Nyt kaupungin pitäisi lisäksi mennä messuyhtiön enemmistöomistajaksi ostamalla yhtiön osakkeita yli 200 000 eurolla.

Lahden Messut Oy on aikoinaan ilmoittanut kaupungille kirjallisesti, että yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle osakepääoman korotusta suunnattuna osakeantina, jossa huomioidaan Lahden liike-elämän merkittävät tahot ja nykyiset omistajat. Näin olisi jo pitänyt tapahtua, mutta Lahden liike-elämästä ei ole kuulunut pihaustakaan. Kurkku suorana yritysjohtajat huutavat poliitikoille, että messutoiminta on tärkeätä Lahdelle, mutta itse ne eivät pane tikkua ristiin.

Kaupungin tarkastuslautakunta onkin todennut, että Lahden Messut Oy:n osakepääoman korottamista koskeneen ilmoituksen tosiasiallisena tarkoituksena oli vaikuttaa valtuutettujen käyttäytymiseen Lahti-hallin rakentamista varten tarvittavaan takauspäätökseen. Päätös tehtiin valtuustossa äänin 30 - 29. Tästä huijauksesta tarkastuslautakunta on sanonut, että osakepääoman korottamista koskevalla lupauksella oli todennäköisesti vaikutusta päätöksentekoon etenkin, kun asian valmistelu ja päätöksenteko tehtiin kiireellisellä aikataululla.

”Voidaan perustellusti esittää kysymys, miten realistisia Lahden Messut Oy:n valtuustolle keväällä 2006 esittämät lupaukset ovat olleet. Onko ylipäätään realistista uskoa, että tulevina vuosina yhtiöllä on varaa maksaa nykyistä korkeampaa vuokraa kaupungille. Lahden Messut Oy esittää tietysti asiat oman edun kannalta parhaasta näkökulmasta, mutta kaupungin virkamiesten vastuulla on, että asioiden valmistelussa huomioidaan myös päätösehdotuksen kannalta kielteiset seikat ja ettei sinisilmäisesti tukeuduta yksinomaan edunsaajan itsensä esittämiin tietoihin”, sanoo tarkastuslautakunta arviointikertomuksessaan.

Mikä on realismi nyt? Viime vuonna messuyhtiö teki tappiota 242 000 euroa, eikä tietenkään pystynyt maksamaan hallivuokriaan kaupungille. Nyt sitten veronmaksajien pitää hypätä auttamaan. Missä on se aina itseään kehuva Lahden liike-elämä, Esa, Hämeenmaa, Isku, Kemppi, Koiviston Auto, Luhta, Oilon, Oululainen, Stala, Kauppakamari, Teollisuusseura, Yrittäjät ry? Perkele kun toivoisi valtuuston panevan nyt hanttiin.

Samalla tavalla tulee mieleen MM-kisojen hakeminen. Yritysmaailma toitottaa, että kisat olisi hyvä saada, koska ne lisäävät kaupankäyntiä Lahdessa. Ei yritysmaailma kuitenkaan osallistu hakukustannuksiin, vain meidän veronmaksajien on hoidettava homma. Onneksi kisoja ei tälläkään kertaa saatu.

kari.naskinen@gmail.com