tiistai 20. huhtikuuta 2010

Radiomastot nurin, tuulivoimaloita tilalle

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on ehdottanut, että Lahden kaupunki ja Lahti Energia Oy ryhtyisivät valmistelemaan tuulivoimaloiden rakentamista Lahteen. Kaupunginvaltuutettu Pekka Järvinen (Vas) esitti eilen kaupunginvaltuuston kokouksessa, että radiomastojen tilalle pystytettäisiin neljä tuulimyllyä. Järvisen mukaan radiomastot ovat kohta sata vuotta vanhoja, joten ne alkavat ruosteisina olla heikkokuntoisia ja vaarallisia. Järvisellä oli jo nimiehdotuksetkin tuulimyllylle - energisten kansanedustajiemme mukaan Tuija, Jouko, Ilkka ja Matti.

Valtuustoaloitteeseen vastannut
Lahti Energia toteaa, että se haluaa olla aktiivisesti mukana rakentamassa Lahtea Suomen johtavaksi ympäristökaupungiksi. "Energia- ja materiaalitehokkaan toiminnan takaamiseksi investoinnit tuulivoimaan kannattaa kuitenkin ohjata kohteisiin, joissa se on sähkön tuotannon kannalta tehokkainta."

"Energiantuotannon kannalta merkittävät tuulivoimalat ovat aina kooltaan isoja, eikä niitä pidä turvallisuussyistä rakentaa 500 metriä lähemmäs vakituista asutusta tai kesämökkejä. Myös pientuulivoimaloihin voi liittyä turvallisuusriskejä, jotka on syytä selvittää ennen voimaloiden sijoittamista taajama-alueelle", sanotaan Lahti Energiasta.

Energiayhtiön hallituksen puheenjohtajalla Matti Katajalla (Kok) oli kuitenkin aivan tuoretta tutumustietoa: "Asiaa on selvitetty, ja tilanne on sellainen, että Lahden nykyisten rajojen sisältä ei löydy hyvää tuulivoimala-aluetta, mutta jos mennään Lahden pohjoispuolelle, niin Päijät-Hämeessä on 5-6 sellaista paikkaa, joihin tuulivoimaloiden rakentaminen voisi olla tuotantotaloudellisesti mahdollista."


UIMAHALLILUPAUKSET
LUNASTETTAVA

Valtuustossa oli maanantaina esillä myös Lahden uimahallitilanne. Kaupungin Tilakeskuksessa on valmisteilla Kivimaan uimahallin hankesuunnitelma, minkä yhteydessä selvitetään myös 50 metrin altaan rakentamista. Mahdollinen Launeelle rakennettava uimahalli selvitetään niin ikään ison altaan sijoituspaikkana. Vaihtoehdoista laaditaan kustannusselvitykset.

Jouko Skinnari (SDP) sanoi, että olisi jo aika lunastaa ne lupaukset, jotka 30 vuotta sitten on annettu - eli uimahalli Launeelle. Lähellä tämä olikin 1986, kun valtuustossa käsiteltiin uimahallin rakentamista; silloin 36 valtuutettua äänesti Launeen hallin puolesta, mutta olisi tarvittu 40, koska tuolloin olivat vielä voimassa ns. määräenemmistösäännökset, joiden mukaan tällaisten määräraha-asioiden taakse piti saada valtuutetuista 2/3. Tuolloin uimahallin rakentamisen Launeelle esti Kokoomus.

Lupaus uimahallista annettiin aikoinaan myös Invalidiliitolle, joka osittain tämän lupauksen varjolla päätti rakentaa sopeutumisvalmennuskeskuksensa Lahteen ja Launeelle. Teemu Hiltunen (SDP) valtiosihteerinä hoiti rahoitusta valtion puolelta, mutta Lahti petti uimahalliasiassa.

Sitäkin valtuustossa eilen kyseltiin, miksi pitää tehdä 50 metrin allas. Vastaus on yksinkertainen: pitkä allas palvelee vain ja ainoastaan kilpaurheilua. Sama pätee Lahden jähallin miljoonasaneerauksiin.

KOKOOMUS PAHOITTELI
JA PYYTELI ANTEEKSI


Jäähalliasiassa käytti puheenvuoron myös kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta (Kok), joka piti valitettavana sitä Kokoomuksen toimintaa, minkä takia nyt esillä ollut jäähallisopimuskin on ollut kovin vaikea hyväksyä. Kokoomus nimittäin toimi tökerösti viime marraskuussa, kun se ei hyväksynyt kaupunginhallituksen esittämää henkilöä kaupungin yhdeksi edustajaksi Lahden urheiluhalliyhdistyksen hallitukseen.

Valtuutettu Hannu Himanen (Kok) täydensi Myllyvirtaa ja sanoi, että Kokoomus on pahoillaan siitä, mitä marraskuussa tapahtui.

kari.naskinen@gmail.com