maanantai 26. huhtikuuta 2010

Maassa maan tavalla – SDP tai Perussuomalaiset

Jos seuraavissa eduskuntavaaleissa haluaa antaa äänensä periaatteelle ”maassa maan tavalla”, pitää äänestää demareita tai perussuomalaisia. Nyt on nostettu äläkkä siitä, että myös SDP haluaa pitää suomalaisten puolia. Kysymys on kuitenkin hyvin yksinkertaisesta asiasta. Nykyisen ulkomaalaislain mukaan työvoimatoimiston on selvitettävä, voiko maahanmuuttajalle myönnettävä oleskelulupa estää Suomessa asuvan henkilön työllistymisen. Jos ko. työpaikkaan ei löydy sopivaa henkilöä Suomesta, annetaan ulkomaalaiselle työlupa. Tätä lakipykälää haluaa maan hallitus nyt löysentää.

Hallitus esittää tämän työvoiman saatavuusharkinnan poistamista. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa asuvien työllistymistä ei enää asetettaisi etusijalle. Kepun, Kokoomuksen ja vihreiden mielestä ulkomaalaisia työntekijöitä pitää voida ottaa sellaisiinkin työpaikkoihin, joihin löytyisi sopivia työntekijöitä Suomestakin.

Nykyinen lainsäädäntö suojelee Suomessa asuvien oikeutta työhön. Timo Soini, Jutta Urpilainen ja Eero Heinäluoma ovat ilmaisseet kantanaan, että Suomessa asuvat ovat etusijalla, kun avoimia työpaikkoja täytetään, ja näin siis sanoo toistaiseksi lakikin.

kari.naskinen@gmail.com