perjantai 30. huhtikuuta 2010

Kaikkea muuta kaupankäyntiä verotetaan paitsi rahaomaisuuden myymistä

Kun on käynyt kaupassa, näkyy kuitista, paljonko on maksanut ostoksistaan veroa. Kaikesta kaupankäynnistä maksetaan veroja. Melkein - on nimittäin yksi hyödyke, josta välillisiä veroja ei makseta: rahaomaisuutta myydään ilman minkäänlaisia veroja.

Nyt koettu lama ja Euroopassa varsinkin Kreikan tilanne ovat vihdoin saaneet aikaan vipinää. Euroopan komissio julkaisi tällä viikolla raportin ”innovatiivisista rahoitusoptioista globaalilla tasolla”, jonka sivuilla komission asiantuntijat esittävät arvionsa mm. rahoitusmarkkinaveron (transaktioveron) sekä Ruotsin mallin mukaisen pankki- ja vakausveron säätämisestä. Tämä on komission vastaus Euroopan parlamentin vaatimuksiin selvittää rahoitusmarkkinaveroa ennen kesäkuun G20-kokousta Torontossa, jolloin myös Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) julkaisee selvityksensä rahoitussektorin verotuksesta.

Suomessa on asiaa pitänyt esillä varsinkin kansanedustaja Kimmo Kiljunen (SDP). Hän on laskenut, että jos Helsingin pörssissä olisi Lontoon pörssin kaltainen 0,5 prosentin varainsiirtovero, sen tuotto vuositasolla olisi 1,5 miljardia euroa. Jos alettaisiin kantaa vaikka vain 0,05 prosentin rahoitusmarkkinaveroa koko EU:n alueella, sen tuotto olisi yli 200 miljardia euroa vuodessa!

”Vaaditaan rahamarkkinoiden kaikkinaista avaamista. Salaiset pankkitilit, hallintarekistereihin kätketty pörssikauppa ja muu rahaliikenteen piilottelu on lopetettava. On myös päästävä eroon veroparatiiseista, joihin on karannut suomalaistakin rahaa toista miljardia euroa”, sanoo Kiljunen. Hän on jäsenenä Euroopan sosiaalidemokraattien työryhmässä, joka käsittelee finanssimarkkinoiden uudistamista; työryhmää vetää Tanskan entinen pääministeri Paul Nyrupp Rassmusen. Sosialistisessa internationaalissa on Nobel-palkitun taloustieteilijän J.E. Stiglitzin johtama vastaava työryhmä, jossa Suomen demareita edustaa Eero Heinäluoma. Suomessa on SDP:llä Jouni Backmanin johtama verotuksen uudistamista pohtiva työryhmä. Saa nähdä, minkä kannan se ottaa rahamarkkinaveroon. Saksan demareilla oli vaaliohjelmassaan pörssivero ja Englannissa on Gordon Brown esittänyt globaalia rahamarkkinaveroa (financial transaction tax).

PANKEILLE LISÄVERO

Jo ennen näiden suunnitelmien toteutumista on mahdollista, että pankeille määrätään uusi vero. IMF:n työryhmän esityksissä ja EU:n komission työpaperissa kannatetaan pankeilta perittävää veroa, jolla voitaisiin kerätä rahaa pankkien pelastamiseen seuraavissa kriiseissä. Uudella pankkiverolla voitaisiin kerätä 50 miljardia euroa. Rahat voitaisiin laittaa erilliseen rahastoon tai valtioiden budjettien katteeksi.

kari.naskinen@gmail.com