tiistai 7. heinäkuuta 2009

Herrat pelastuvat aina

Kuntien eläkevakuutusyhtiön toimitusjohtaja Markku Kauppinen tyri sen verran pahasti, että päätti erota tehtävästään. Mutta ei hätää. Herroilla on selustat turvattu. Kauppisellakin on turvanaan ns. johtajasopimus, mikä takaa hänelle muhkean erorahan. Miksi kaikilla työssä olevilla ei ole tällaista sopimusta?

Kauppisen ja Kevan sopimus on tietenkin salainen. Tämä on ymmärrettävää, sillä erorahan suuruus ei kestäisi päivänvaloa. Kun Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen lähti lätkimään, hän sai erorahana 200 000 euroa. Kauppisen tapauksessa summa on vähintään tätä luokkaa. Tällaisten kultaisten kädenpuristusten arvo on yleensä 1-2 vuoden palkka, ja Kauppisen ansiotulot olivat vuonna 2007 yli 200 000 euroa. Vastaavanlaiset sopimukset on melkein kaikilla kaupunginjohtajilla, myös Lahden Jyrki Myllyvirralla.

Erorahasopimus on kummallinen. Erorahan saa johtajasopimuksen perusteella esimerkiksi sellaisessakin tapauksessa, että johtaja saa potkut, joihin johtaja myöntyy ilman vastaanhangoittelua.

Ilman tällaista erorahasopimusta Kauppisen eroaminen olisi ihmeellinen juttu. Jos Kauppinen on viaton Keskustapuolueen vaalirahakähmintöihin, kuten hän väittää, ei syytä eroon olisi ollut. Helppo oli kuitenkin 60-vuotiaana lähteä lätkimään, kun saa ilmaista rahaa muutaman sata tonnia ja kohta alkaa eläkekin juosta.

Kesken kaiken lähteminen on Kauppiselle sikälikin edullista, että jos hän olisi jäänyt töihin eläkeikäänsä asti, häneltä olisi jäänyt 400 000 euron eroraha saamatta. Kyllä herrana on helppo olla.

Helppoa on myös vaalirahoituksen järjestäminen. Ensin sovitaan, että Keva maksaa välikäden (Oka Oy) kautta Novalle 20 miljoonaa euroa tontti- ja kiinteistökaupoista. Ylihintaa on 400 000 euroa, mutta Nova lupaa antaa tuon summan Keskustapuolueelle. Minkäänlaiset selvitykset eivät tällaista koplausta paljasta, ja pelkäksi arveluksi tämä tietenkin jääkin, ennen kuin joku joskus koko tämän vyyhdin paljastaa.

kari.naskinen@gmail.com