maanantai 27. heinäkuuta 2009

Kerjäläiset uhmaavat kokoomuslaisten ja perussuomalaisten arvomaailmaa

Lahdessakin näkyy Aleksanterinkadulla joskus kerjäläinen. Muualla sama juttu, ja Helsingissä kerjäläisiä on jo useampia. Tämä on herättänyt pahennusta niin paljon, että Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (Kok) kirjoitti asiasta oikein Helsingin Sanomiin ja vaati kerjäämisen kieltämistä lailla. Samaa mieltä on Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz, jonka mielestä kerjääminen julkisella paikalla olisi kiellettävä.

Samalla kannalla ovat Perussuomalaiset: puolueen kunnallisvaaliohjelmassa viime syksynä vaadittiin, että kerjäämiseen olisi oltava samanlainen kirjallinen lupa viranomaisilta kuin rahankeräyksen järjestämiseen. - "Tarpeen niin vaatiessa on eduskunnan lopetettava ylimääräinen kansanvaellus ja sen mukanaan tuoma kerjäämisilmiö säätämällä kerjäämisen Suomessa käytännössä kieltävä irtolaislaki", sanottiin vaaliohjelmassa.

Kokoomuksen ja persujen lähtökohdat samansisältöisille vaatimuksilleen ovat erilaiset. Kokoomuksessa katsotaan, että kerjäläiset rumentavat kaupunkikuvaa ja ovat muutenkin tahra korkean suomalaisen elintason näyteikkunassa. On nöyryyttävää, että Stockmannille tai Amos Anderssonin taidegalleriaan ostoksille menevä kokoomuslainen joutuu silmätysten kurjan köyhälistön edustajan kanssa.

Perussuomalaisten Timo Soini yrittää taiteilla puolueensa rasistisiiven ja asiallisemman porukan välissä, mutta esimerkiksi jyrkkä suhtautuminen kerjäläisiin kuvaa niitä perusperiaatteita, jotka puolueen sisällä vallitsevat. Persut näkevät kerjäläiset yhtenä osana maahanmuuttoa, ja sitä on vastutettava kaikin keinoin.

Lain mukaan kerjääminen ei ole kiellettyä. Järjestyslain perusteella kerjäämiseen on puututtava vain, jos se on häiritsevää tai aggressiivista. Kun KOPin kulmalla maassa istunut nuori nainen toivoi saavansa eteensä panemaansa kuppuun kolikoita, se ei ollut häiritsevää. Jalkarannasta kaupungille tulleen lahtelaisen esteettiseen silmään se kuitenkin osui häiritsevästi, ja Liipolasta torille piipahtanut perussuomalainen ajatteli, että seuraavaksi tuo menee sossuun ja vie meille suomalaisille kuuluvia rahoja.

EU:n keskeisiä periaatteita on ihmisten vapaa liikkuvuus. Suomi ei voi poiketa tästä, eikä Suomi voi sulkea silmiään siltä, että maailmassa on myös sellaista köyhyyttä ja kurjuutta, jota meillä ei ole.

kari.naskinen@gmail.com