perjantai 5. joulukuuta 2008

Kaupungin tarkastuslautakuntaa yritetään määräillä

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilkka Viljanen (Kok) pelottelee kaupungin tarkastuslautakuntaa ja sanoo, että "se voi joutua tilille toimivaltansa ylityksistä". Viljasen asiaa koskeva kirjoitus on julkaistu tänään Lahden Radion internetsivulla.

Viljanen on polttanut hihansa siitä, että lautakunta on rohjennut tehdä kaupunginorkesterin intendentistä Tuomas Kinbergistä tutkimuspyynnön poliisille.

Valtuuston puheenjohtajalle asia ei kuitenkaan kuulu. Tarkastuslautakunta on itsenäinen, muista riippumaton elin, jota ei ulkoa voi ohjailla. Tätä Viljanen kuitenkin nyt yrittää.

M
aanantaina Viljanen oli istunut palaverissa lautakunnan puheenjohtajan Merja Vahterin (Kok) ja varapuheenjohtajan Seppo Koskisen (SDP) kanssa, ja Viljanen oli "tehnyt selväksi", että lautakunta odottaa asiassa kaupunginhallituksen käsittelyä. Kolme päivää myöhemmin lautakunta kuitenkin päätti tutkintapyynnön tehdä.

Sen paremmin Viljasella kuin kaupunginhallituksellakaan ei kuitenkaan ole nokankoputtamista tarkastuslautakunnan päätöksentekoon. Eikä rikosilmoitustenkaan tekeminen ole mitään uutta, kuten Lahden Radion internetsivulla muistellaan:

"
Rikostutkimuspyynnön tarkastuslautakunta teki myös 90-luvun lopulla. Silloin lautakunta käynnisti tutkinnan kaupunginjohtaja Kari Salmen (SDP) päätöksestä tilata parin sadan tuhannen markan markkinointiviestintätutkimus ilman kilpailutusta silloisen valtuutetun Pentti Heikkurisen (Kok) firmalta. Silloin ei syntynyt mitään epäselvyyttä lautakunnan roolista eikä asian perään huudeltu."

Ainoat toimivaltansa ja roolinsa ylittäjät nyt ovat Kinberg ja Viljanen.

VILJANEN VASTAA

Viljaselta tuli kommentti edellä olevaan juttuuni:

"Ymmärrän kantasi kolumnissasi, mutta rohkenen olla eri mieltä. Mitä juridiseen puoleen tulee, palaan siihen rauhassa. Puutun nyt kahteen asiaan.

Lahden Radion sivuilta pomimasi lause, että Viljanen on tehnyt selväksi ei pidä paikkaansa ja on perätön. Sen lauseen vahvistaja olisi kiva kuulla. Minulla on Merja Vahterin sähköposti palaverin jälkeen ja se kertoo omaa kieltään. Toiseksi valtuusto on oikea elin puuttumaan myös riippumattoman tarkastuslautakunnan asioihin. Se miten Kari Salmen asiassa tarkastuslautakunta toimi, ei ohjaa kuntalain ohjeistusta. Jos silloin toimittiin jotenkin muuten, olen voimaton siihen puuttumaan.

Oikeus on voimakkaampi taho tulkitsemaan minun toimivaltani ylitykset kuin kolumnisti Naskinen tai uutta sukupolvea edustava toimittaja Risto Lasila. Asiassa ei ole mitään epäselvää. Mitä Kinberin toimiin tulee, niin hänen virkavirheensä on käsiteltävä asianmukaisin toimin, mutta tarkastuslautakunnan toiminnan osalta oikeudellisesti asia on kirkkaanselvä. Ajattelen asiaa niin, että sinäkin Kari tämän tiedät tai saat lukevana miehenä selville, kun kuntalakia luet. Siellä ei ole mitään rajaa tulkinnalle.

En ole ylittänyt valtuuston puheenjohtajana toimivaltaani, enkä yrittänyt ohjailla valtuuston vallan ulkopuolista toimielintä.

On viimeisten 20 vuoden aikana ainutkertaista, että kirjoittamatonta lakia rikotaan. Ja se laki on se, että jos joku lautakunnan jäsen (telknisessä lautakunnaassa tai jopa kaupunginhallituksessa) pyytää ensimmäistä kertaa käsittelyssä olevaa asiaa pöydälle, siihen on aina suostuttu, siis aina
! Nyt tämä oli ilman käskytystä hyvässä hengessä puheenjohtajien ehdotuksesta sovittu, siis sovittu. Olen politiikassa tottunut, että kun jotain sovitaan, siitä pidetään kiinni."

kari.naskinen@gmail.com