maanantai 1. joulukuuta 2008

Voisivatko yritykset joskus jättää osinkovarastonsa tyhjentämättä?

Pääministeri Matti Vanhanen vetosi sunnuntaina Radio Suomen haastattelutunnilla yrityksiin, jotta ne käyttäisivät omia puskureitaan tässä tilanteessa, jossa talouden taantuma on päällä. Vanhanen toivoi, että yritykset hyödyntäisivät nyt moraalisella tavalla niitä omia puskureitaan, jotka on osittain yhteiskunnan toimin saatu syntymään. Vanhanen tarkoitti näillä puskureilla yritysten vahvoja taseita.

"Näitä taseita omistajien pitää nyt rohjeta käyttää moraalisella tavalla puskureina tässä tilanteessa - että syödään niitä taseita hieman, jotta väki saadaan pidettyä töissä ja pidettyä tämä yhteiskunta mahdollisimman ehyenä. Nyt ei pidä tuijottaa pelkästään kvartaaleittain sitä, millaista osinkoa tulee", sanoi Vanhanen.

Taseet ovat olemassa sen takia, että hyvänä aikana ne kasvavat ja että huonona aikana niitä pitää uskaltaa syödä.

Käytännössä Vanhanen tarkoitti, että yritysten omistajien tulisi ahneutensa tyydyttämisen sijasta pidättäytyä miljoonaosinkojen nostamisesta ja taseiden pumppaamisesta tyhjiin.

Joskus ennen näin meneteltiinkin. Yritysten kassoja ei joka vuosi tyhjennetty. Yritykset osasivat varautua huonompiinkin aikoihin. Nyt sen sijaan eletään kuin viimeistä päivää, kuin ei seuraavaa vuotta olisikaan. Kun se seuraava vuosi sitten onkin huono, aloitetaan ensimmäisinä lomautukset ja irtisanomiset, ja huudetaan valtiota ja kuntia apuun. Tuntuu julkinen talous sittenkin toimivan paremmin ja olevan varsinkin turvallisempi kuin markkinatalous.

Lahden kaupunginvaltuustokin joutui tänään hyväksymään ensi vuoden talousarvion, jolla lääkitään markkinatalouden halvaantumista. Päätettiin ennätysmäisen suurista investoinneista, jotta työtä riittäisi.

Missä ihmeessä nyt luuraavat ne otsikoissa viime vuosina paistatelleet yritysjohtajat, joiden firmoilla menee niin helvetin hyvin?

Entä mitä nämä yritysjohtajat tekevät parin vuoden kuluttua, kun nousukausi alkaa? Mistä he silloin palkkaavat uudet tekijät, kun ensin on pantu ammatti-ihmisiä pellolle?

Vanhanen puhui puskureusta. Ilmeisesti yritysjohtajille ja -omistajille riittää, että puskuria on muhkeasti omalla pankkitilillä.

kari.naskinen@gmail.com