lauantai 13. joulukuuta 2008

Iisalonkatu

Lahtelaisessa sotaveteraanityössä suurimman työn tehnyt Mauno Uusitalo (1922 - 2007) sai toissa viikolla muistomerkin Asematorille. Nyt on lähdetty virittelemään hanketta nimikkokadun saamiseksi Mannerheim-ristin ritarille Pentti Iisalolle (1920 - 2008).

Iisalonkatu olisi hieno kunnianosoitus, mutta ei perusteltu. Iisalo ei ollut edes syntyperäinen lahtelainen, oli syntynyt Toijalassa, asunut sen jälkeen Kuopiossa, käynyt koulunsa Tampereella, työskennellyt sitten Mikkelissä ja muuttanut Lahteen vasta paljon sotien jälkeen. Jos näitä ritareita halutaan Suomen johtavassa sotamuistomerkkien kaupungissa huomioida, ansaitsisivat omat katunsa ennen Iisaloa lahtelaiset Mannerheim-ristin ritarit, lentomestari Viljo Salminen (1905 - 1991) ja kapteeni Toivo Honkaniemi (1908 - 1995).

Lahdessa ei katuja ole kovin paljon täkäläisille merkkimiehille nimetty. Ovat sentään Fellmaninkatu ja Paasikivenkatu. Paikallisten poliittisten henkilöiden nimiin ei katuja ole pantu. Vaikka ovathan sentään Katajakatu Kivimaan päällä ja Salmenkatu Venetsiassa. Seppo Välisalo puolestaan asuu nykyisin nimikkokadullaan Seponkadulla.

(Milloinhan Lahteen saadaan ensimmäinen rauhanpatsas?)

kari.naskinen@gmail.com