tiistai 2. joulukuuta 2008

Kaupunginorkesteri kriisissä


Jos Lahden kaupunginorkesteri olisi jääkiekko- tai jalkapalloseura, se olisi nyt pahassa kriisissä. Jos vastaavassa tilanteessa olisi Pelicans, tarkoittaisi se sitä, että toimitusjohtaja Ilkka Kaarna olisi saanut varoituksen ja odottamassa olisi rikospoliisitutkinta, ja Hannu Aravirta ehtisi valmentamaan joukkuetta seuraavan kerran helmikuussa. Edessä olisi sarjasta putoaminen.

Kaupunginorkesterin intendentti Tuomas Kinberg on joutumassa poliisitutkintaan epäillystä virkarikoksesta, kuten Lahden kaupunginreviisori Juhani Tapiola esittää kaupungin tarkastuslautakunnalle.

Kapellimestaria orkesterilla ei ole tällä hetkellä ollenkaan. On vain "taiteellinen neuvonantaja" Jukka-Pekka Saraste (kuvassa). Viimeksi hän johti orkesteria syksyllä ja seuraavan kerran helmikuun 12. päivänä.

Oikeassa työssä Saraste on Norjassa, missä hän toimii Oslon orkesterin ylikapellimestarina. Kaiken huipuksi Saraste on nyt tehnyt sopimuksen siitä, että hän ryhtyy myös Kölnin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi. Millä ilveellä Saraste palkattiin Lahteen?

En tiedä, paljonko Lahden kaupunki maksaa Sarasteelle konsulttipalkkioita, mutta karkea arvio liikkuu 100 000 eurossa/vuosi.

Hankala on myös Kinbergin tilanne. Viime kuussa hän jo sai kirjallisen varoituksen niistä bisneksistään, joita on tehnyt kaupunginorkesterin siivellä. Niin paljon hämärää asioissa kuitenkin on edelleen, että poliisitutkintaankin on tarvetta. Tutkintaa
esitetään siksi, että kaupungin tarkastustoimella ei ole toimivaltaa selvittää yksityisen yhtiön kirjanpitoa ja päätöksiä.

Kysymys on orkesterin konserttien internetlähetyksistä. Niitä ovat hoidelleet kaksi yhtiötä, Saltarello Oy ja Otto Allan Oy, joiden hallituksissa Kinberg istuu. Kinberg myös omistaa Saltarello Oy:n osakkeita, ja Otto Allan Oy:n omistavat Kinberg ja hänen vaimonsa. Otto Allan Oy konsultoi Saltarello Oy:tä.

Kinberg ei ollut tehnyt sivutoimi-ilmoitusta eikä hakenut sivutoimilupaa Otto Allan Oy:n hallituksen jäsenyydelleen ja toiminnalleen konsulttina Saltarello Oy:ssä. Kun asia nousi esille, teki Kinberg jälkikäteen sivutoimi-ilmoituksen Saltarellon hallituksen jäsenyydestä, mutta ei ilmoittanut, että tehtävien hoito edellyttää työajan käyttämistä.

Kinberg oli vakuuttanut tarkastuslautakunnalle, ettei ole henkilökohtaisesti hyötynyt: ”Korostan, ettei minulla ole tässä asiassa mitään henkilökohtaista intressiä”. (5.8.2008)

Sitten kuitenkin paljastui, että Saltarello oli maksanut 2000 euron kiinteää kuukausipalkkiota Kinbergin perheen omistamalle Otto Allan Oy:lle. Sopimus oli päättynyt elokuun lopussa. Jos sopimus on ollut voimassa 19 kuukautta, se tekee 38 000 euron laskutuksen + sopimukseen kuuluvat 500 euron päivärahat ulkomaanmatkoista.

kari.naskinen@gmail.com