lauantai 2. elokuuta 2008

Typeriä, onttoja kysymyksiä


Oltiin Savonlinnassa katsomassa kiinalaista oopperaa yhdessä tasavallan presidentin Tarja Halosen kanssa. Enemmän siellä kuitenkin oli porvareita firmojen rahoilla. Harmi kuitenkin, etteivät Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen olleet paikalla, koska heillä olisi ollut vastaukset niihin kysymyksiin, joita kiinalainen nykyooppera Uhkapeli esitti.

Vanhasen ja Kataisen sananvalinnat ovat kuitenkin tulleet viime viikkojen budjettikeskustelun yhteydessä niin tutuiksi, että voin tässä referoida heidän vastauksiaan myös oopperan herättämiin kysymyksiin:

Kuinka itse sopeutuisin köyhyyteen?

Vanhanen: ”Typerä kysymys. Ei ole ajankohtainen, eikä sellaiseksi tule.”

Jos rikastuisin yllättäen, säilyttäisinkö myötätuntoni muita kohtaan?

Katainen: ”Onttoa puhetta. En rikastu yllättäen, vaan kaikki on selvää jo perintötekijöitä myöten. Perintö- ja kaikkien muidenkin hyväosaisten verojen poistaminen varmisti sen, että yllätyksiä ei tule.”

Jos naisin rikkautta, muuttaisiko se omaatuntoani?

Vanhanen: ”Kateellisten panettelua. Jos nain rikkautta, se on yksityisasiani eikä kuulu muille, ja omaatuntoa minulla ei ole, joten ei se miksikään voi koskaan muuttua.”

Jos voittaisin ison summan rahaa, menettäisinkö elämänhallintani?

Katainen: ”Kysymys kumpuaa tietämättömyydestä. Minä hallitsen elämäni aina ja olen siksi parempi ihminen kuin esimerkiksi ne pitkäaikaistyöttömät ja muut syrjäytyneet luuserit, joilla pinna palaa liian herkästi ja alkavat sitten alkoholisoitua."

¤ ¤ ¤

Jouduin yhteen kysymykseen vastaamaan minäkin. Tuli tuttava vastaan Savonlinnan torilla ja kysyi, että kenen kutsumina me olemme oopperajuhlilla. Kysyjän ihmetys oli suuri, kun kerroin, että emme kenenkään, vaan olemme ihan itse ostaneet pääsylippumme ynnä muun reissussa tarvittavan.

Tämä se on meidän tavallisten ihmisten kohtalo. Kun ei kuulu herrojen seurakuntiin, pitää itse kustantaa huvinsa.

Ne taas, jotka kuuluvat piireihin ja ovat tottuneet siihen, että mihinkään ei tarvitse itse maksaa, eivät koskaan muualle menekään kuin kutsutilaisuuksiin. Ei tämä eliitti edes tiedä, miten jossakin lippuluukulla käyttäydytään. Eivätkä he muutenkaan alennu moiseen rahvaanomaisuuteen. Kaulaan on saatava muovikortti, jossa lukee VIP.

Alkukesästä tällaisen "ongelman" aiheuttivat F1-venekilpailu. Pari kaupunginvaltuutettua kertoi, että he eivät olleet tapahtumaa seuraamassa, koska "ei ollut tullut minkäänlaista kutsua". Kun on ilmaiseen tottunut, niin kaiken on sitten oltava sellaista.


Tyypillisiä VIP-tilaisuuksia ovat ne, joita palloiluseurat pitävät sarjakauden alkaessa. Kutsuvieraat syötetään ja juotetaan, mutta kun tavalliset sarjapelit jatkuvat viikon kuluttua, ei kutsuvierastilaisuuden vieraista enää ole paikalla kuin yksi sadasta.

kari.naskinen@gmail.com